Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Carme García, directora de Relacions Institucionals

"No pararem fins a obrir la darrera fossa"

Ja s'han recollit més de 600 mostres genètiques per identificar restes de fosses de la Guerra Civil

02/06/2017 10:54h

Àudio:

Les polítiques sobre memòria històrica són una de les prioritats del govern després que durant l'epoca de retallades quedessin aturades. Aquest any la Generalitat preveu obrir unes 45 fosses arreu del país que ja han estat localitzades. L'actuació començarà, en breu, a Lleida. Ho ha anunciat a 'L'entrevista' de La Xarxa Carme García, directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament. "Tenim com a mínim 123 fosses localitzades a les Terres de l'Ebre. I farem més estudis de geolocalització. No pararem fins a obrir la darrera fossa i fins a localitzar el màxim de restes òssies i familiars a través dels programes d'identificació genètica". 

La Generalitat preveu retirar 45 fosses durant aquest any. La primera actuació es farà, de manera imminent, a les terres de Lleida. Tot i això García no ha concretat més perquè "es tracta d'un tema molt delicat".

Llei de memòria històrica

La llei espanyola de la memòria històrica es va aprovar el 2007 però deixa molts buits legals que avui dia encara generen problemes. Per exemple, els monuments franquistes. "La llei no defineix clarament la responsabilitat de l'Estat i no defineix quines són les politiques de reparació, de justícia que havien de fer-se. I va deixar en mans de les famílies el tema de la recuperació de les restes i en mans dels ajuntaments la decisió sobre els monuments franquistes", ha argumentat. 

Tortosa versus Gandesa

Un exemple és el cas de Tortosa, on ara fa un any es va fer una consulta per decidir què s'havia de fer amb el monument feixista de la ciutat. García entén que no es pot sotmetre a referèndum la permanència de símbols feixistes al carrer i ha recordat "que entre tots hem de trobar la solució. Ens posem al costat de l'Ajuntament si decideixen retirar aquest monument. Fa dos mesos que estem intentant reunir-nos amb l'alcalde de Tortosa però no ha estat possible. Està pendent i crec que ens veurem molt aviat". 

A l'altra cara de la moneda hi trobem Gandesa, a la Terra Alta. Aquest dimarts l'alcalde, Carles Luz, ha situat en el mapa la dignitat democràtica. Ha enderrocat el monòlit del Coll del Moro.

segueix-nos «