Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí

"No poden inhabilitar tot un poble"

Turull ha reiterat que els ajuntaments tindran un paper molt decisiu en el procés

13/06/2017 10:47h

Àudio:

El govern ha estudiat tots els escenaris que l'Estat pot engegar per mirar d'evitar que se celebri el referèndum. L'executiu camina amb pas ferm cap a la votació de l'1 d'octubre i res no els podrà aturar, ni les amenaces ni les inhabilitacions. El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha advertit que "l'Estat espanyol és imprevisible però això ho hem començat junts, partits i societat, i ho acabarem junts. No poden inhabilitar un poble. Els únics que ens poden inhabilitar són els ciutadans de Catalunya". 

L'Estat també pot intentar recuperar algunes competències usant la llei de seguretat nacional. Retirant, per exemple, les competències sobre els Mossos d'Esquadra. Però Turull té clar que "si l'Estat volgués intentar retirar-nos competències... ja veurem els tempos. Pensin en el mur de Berlín, Al final es va imposar la voluntat pacífica de la gent. D'altra banda cada divendres ens treuen una competència. Per tant, ara estem concentrats a fer-ho tot molt bé. D'aquí dues o tres setmanes el president aclarirà tots els dubtes". 

Els ajuntaments

Turull ha destacat que els ajuntaments seran una administració clau per aconseguir celebrar el referèndum. Tot i això, també hi ha consistoris que no són sensibles a la causa sobiranista i encara menys a la via unilateral. És el cas de Lleida. L'alcalde, Àngel Ros, ha assegurat que no s'utilitzaran els edificis municipals pel referèndum de l'1-O si aquest no es pacta abans amb l'Estat espanyol. Ros ha afegit que des de la capital del Segrià es complirà la legalitat espanyola i que, per tant, l'Ajuntament no pot estar fora del marc legal.

Turull demana als alcaldes socialistes -Antoni Balmón de Cornellà i Núria Parlon de Santa Coloma de Gramenet també han dit que no s'utilitzaran els espais municipals per al referèndum- que reflexionin. "Els ajuntaments han tingut un paper molt decisiu en la consolidació de la democràcia en un moment com aquest. A més és el PP qui ho està intentant trinxar tot. Els socialistes han de posar perspecitva. Poden defensar que es voti que 'no' però una altra cosa és el municipi. I quan d'aquí uns anys els preguntin què van fer el 2017 per facilitar el referèndum i diguin que van posar pals a les rodes per evitar-lo... si aquesta és l'evolució del món municipal socialista, haurà estat de traca i mocador", ha reblat.

Els comuns

L'espai anomenat dels comuns defensa el dret a decidir dels catalans però no la via unilateral. Exigeixen garanties, com ara el caràcter vinculant i el reconeixement internacional, tot i que faran una crida a la mobilització. Malgrat tot, Jordi Turull creu que "el més curiós dels comuns és el nom. Es diuen comuns i no tenen un posicionament comú sobre el referèdum. I al Parlament es diuen Catalunya Sí que es Pot i només diuen que no es pot fer el referèndum. M'agradaria pensar que hi seran en la via unilateral. Si no llançaran per la borda tota la tradicional de molta gent que venien del PSUC i que abans que res eren demòcrates". 

segueix-nos «