Diumenge 15

Setembre de 2019

La Xarxa

Entrevista Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del PSC

"No s'han de destinar partides pressupostàries a la retirada de plaques franquistes"

Ros celebra l'èxit de l'Animac, que ha batut rècord de públic

06/03/2017 10:52h

Àudio:

La Paeria no destinarà ni un euro a la retitada de les més de 300 plaques franquistes que hi ha a la ciutat, la majoria en edificis de titularitat privada. Ho ha explicat a La Xarxa l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha recordat que els deures en matèria de recuperació de la memòria històrica ja s'han fet. "No obrirem cap partida a la retirada de les plaques franquistes. Si el propietari de la vivenda arriba a un acord amb la comunitat, que agafi una escala, pugi i amb un tornavís les tregui. I per això no s'han de destinar partides pressupostàries".

Ros ha recordat que la retirada de les 342 plaques no s'ha de barrejar amb el debat sobre l'eliminació dels noms franquistes dels carrers de la ciutat. El socialista diu que els deures, en aquesta matèria ja es van fer als anys 80. "L'Ajuntament de Lleida, a l'inici dels ajuntaments democràtics, vam treure el major nombre de noms de carrers de la ciutat de simbologia franquista. Vam canviar 59 noms de carrers. Sent jo alcalde no s'havien canviat els dels blocs, el que es deia vivenda social, i els vaig canviar. Hi havia un monument, la creu dels caiguts, i el vaig fer tirar, enderrocar. Els deures respecte al memorial democràtic ja estan fets. El cementiri de Lleida és exemplar, emblemàtic des del punt de vista de respecte i identificació que s'ha fet. Monuments que s'han fet a favor de la llibertat i la democràcia", ha reblat. 

Consorci de Normalització Lingüística

La qüestió de la llengua està sent polèmica durant tot el mandat a la Paeria, arran de l’acord d’investidura entre el PSC i Ciutadans, que preveu promoure el bilingüisme al consistori. El PSC i el PDeCAT han arribat a un acord per desbloquejar la renovació de la presidència del Consorci de Normalització Lingüística, que estava paralitzada des de feia gairebé deu mesos.

Esquerra Republicana i la CUP han denunciat la designació a dit i sense consulta de les persones que han de presidir el consorci de normalització lingüística de Lleida. Republicans i cupaires reclamen que s'invalidi un pacte que no és representatiu en àmbit territorial i més quan ja es parlava d’un candidat de consens.

L'alcalde de Lleida, que ha tancat l'acord amb el president de la Diputació, Joan Rañé, ha dit que "no es pot fer política amb la llengua, com han intentat alguns partits. Han fet campanya dient que hem agredit el català, que hem canviat els reglaments. No s'ha canviat res. Han fet una campanya orquestrada arran del pacte pel cartipàs amb Ciutadans. I ara els xoca que el PSC i el PDeCAt haguem arribat a un acord, que és normal perquè som partits majoritaris. I les dues persones que compartiran la presidència del Consorci estan molt qualificades. Tota la legitimitat pels seus coneixement i la seva tasca", ha sentenciat.

El grup del PDeCAT a la Paeria va fer un comunicat en què deia que desconeixien aquest acord sobre la presidència rotatòria. Discrepen que sigui la manera més òptima d'encarar el futur del consorci, i més després de l'acord amb Ciutadans. "L'oposició de CiU a l'Ajuntament ha optat per la via més radical. I, en canvi, als consells comarcals hi ha pactes entre les dues formacions. A la Diputació hi ha un enteniment amb el PDeCAT pel que fa a grans decisions. A la Paeria qui dirigeix els regidors de CiU han optat per l'oposició radical competint amb els partits que raonablement haurien de ser radicals".

Protocol d'unitat amb el PSOE

Avui el PSC i el PSOE firmen el protocol que regula les relacions entre les dues formacions. La principal novetat és que els afiliats catalans no s'hauran de tornar a inscriure en un cens específic. A més, les dues parts s'informaran dels pactes postelectorals. Tot i això, Ros assegura que el PSC no perdrà sobirania. "Al llarg de la història mai havia funcionat el model en el qual el PSOE té la seva estructura delegada, separat. Ho havíem de resoldre. No perdem sobirania. El PSC és l'únic partit catalanista no independentista. I aquest és el nostre paper. I si vols influir en la política estatal has de tenir un interlocutor i aquest és el PSOE".

Respecte a aquesta nova relació amb el PSOE i preguntat sobre si des de Madrid es podran vetar pactes postelectorals, Ros insisteix que "el PSC haurà de dir la seva sobre els acords que el PSOE faci arreu. Haurem de consensuar pactes, té tota la lògica quan ets dins d'un projecte polític", ha argumentat. 

Les primàries del PSOE 

Els candidats en les primàries del PSOE aparquen la plurinacionalitat i cap d'ells vol anar més lluny de la declaració de Granada. Patxi López va anar ahir més enllà i va dir que "cal aturar aquesta bogeria". L'aspirant a liderar el PSOE va afirmar que havia vist "la fractura en dos" de la societat catalana i "l'espai públic segrestat" per l'independentisme. Ros ha trobat desencertades aquestes paraules: "jo utilitzaria altres paraules. Però és veritat que estem en un carreró sense sortida. Si l'única aposta del govern és el referèndum, anem abocats a eleccions anticipades" que Ros vaticina que podrien ser cap a l'octubre.

segueix-nos «