Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Jordi Solé, eurodiputat per Esquerra Republicana

"Seguirem endavant amb el referèndum passi el que passi"

Solé no es planteja la possibilitat que el referèndum no es pugui fer tot i l'embat de l'Estat

12/06/2017 10:40h

Àudio:

"Que faci el que vulgui Madrid. Nosaltres seguirem endavant amb el referèndum passi el que passi. No m'interessa saber què faran aquells que es passen el dia amenaçant". Paraules de l'eurodiputat Jordi Solé, d'Esquerra Republicana. Malgrat les amenaces que arriben des de l'Estat, que ja ha advertit que farà el que calgui per evitar que es faci el referèndum l'1 d'octubre, Solé ho té clar: "La nostra creença i la nostra confiança en els valors democràtics i en el nostre país està a prova de tot. Que facin el que vulguin. Jo prefereixo parlar del que farem nosaltres aquí. L'Estat espanyol té un sistema polític ple de corrupció i una de les societats amb més desigualtats. El problema el tenen ells". 

Cal fixar un mínim de participació?

Solé té molt clar que la resposta a aquesta pregunta és 'no'. "No cal fixar un mínim de participació perquè estaríem donant un argument més a aquells que volen boicotejar el referèndum. Seria un error marcar aquest límit". El codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia tampoc no aconsella fixar un mínim de participació. 

La pressió de la comunitat internacional 

Solé ha explicat que el cas català desperta interès en molts països de la Unió Europea tot i que la institució no s'hi pronunciarà fins que s'hagi fet la votació. Aleshores el paper de la comunitat internacional pot ser clau per pressionar l'Estat perquè s'assegui a negociar amb el govern. "L'escenari internacional anirà guanyant importància en la mesura que puguem demostrar que hi ha el mandat claríssim que surti del referèndum per constituir-nos com a república. En la negociació postreferèndum tindrà un paper important. Si surt el 'sí' al referèndum podrem demanar a la comunitat internacional que tots els demòcrates del món estiguin al costat dels qui només demanem exercir la democràcia i que es respecti el resultat d'aquest exercici", ha sentenciat. 

El paper dels ajuntaments 

Els ajuntaments poden tenir en l'organització del referèndum un paper clau. Els liderats pels socialistes ja han avançat que no facilitaran la votació si és unilateral. Solé, que també és alcalde de Caldes de Montbui, ha dit que "em costa entendre com alcaldes i alcadesses que ho són gràcies a la democràcia, diguin que no posaran les urnes. D'aquesta manera erosionen la democràcia i el seu propi compromís amb ella", ha reblat. 

segueix-nos «