Dissabte 20

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Lluís Cleries, portaveu del PDeCAT al Senat

"Si apliquen el 155 quedarà un Parlament de fireta. Tot té tuf de franquisme"

Cleries és partidari que el president Puigdemont comparegui al Senat abans que la cambra

23/10/2017 10:24h

Àudio:

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ha estat molt contundent contra l'aplicació de l'article 155 que, segons ell, no s'ajusta al que hi diu la Constitució. "Quedarà un Parlament de fireta, de la 'señorita Pepis', és intolerable. Queda fora de tot marc democràtic. Es posa en dubte la llibertat de reunió, atacant els mitjans públics, la llibertat d'informació. Estem retornant a l'època franquista. Tot té tuf de franquisme. No hem d'oblidar que els qui governen l'Estat espanyol són els hereus de l''atado y bien atado' i ara volen atacar directament Catalunya, el seu autogovern i tot el que hem aconseguit en els darrers 40 anys", ha reblat.

L'aplicació del 155

Divendres el ple del Senat aprovarà les mesures anunciades dissabte per Mariano Rajoy. El PP se'n sortirà perquè hi té majoria absoluta. Tot i això, Cleries ha recordat que estan fent una interpretació de l'article 155 que no s'ajusta a allò que diu la Constitució. "No és l'article 155 de la Constitució espanyola, és l'article 155 del nacionalisme espanyol. Si el llegeixes no s'assembla res la realitat al que diuen que aplicaran". Un exemple: l'article diu que en cas d'intent de secessió s'alertarà el president de la comunitat autònoma perquè torni al marc constitucional, però en cap cas se'l suspendrà com vol fer el govern de Mariano Rajoy, amb el vistiplau de Ciutadans i el PSOE. 

Hi ha dues vies per tramitar l'aplicació del 155: la comissió general de comunitats autònomes o bé una comissió constituïda per a l'ocasió. Aquesta última és la que té més possibilitats de prosperar. Puigdemont podria anar al Senat per defensar la seva postura, a més de lliurar la documentació necessària per defensar les seves al·legacions. En aquest sentit Cleries ha dit que "tot el que siguin arguments, i la valentia que té el president Puigdemont, dona una força molt gran. I en àmbit internacional veure el president anant allà pot tenir efectes. Entre avui i demà es confirmarà el format", ha argumentat. 

El senador del PSC

L'expresident José Montilla és l'únic senador del PSC. Divendres haurà de decidir si vota a favor d'aplicar el 155 i es posiciona al costat del PSOE. O bé si se suma als bloc d'alcaldes del PSC que han expressat el seu rebuig a la mesura. El portaveu del PDeCAT al Senat ha dit que "espero que com a mínim doni suport a les institucions catalanes, i no al 155. Crec que la defensa de les institucions catalanes, que ell va presidir durant un temps... el millor que pot fer és votar en contra de l'aplicació del 155. Evidentment pot votar el que vulgui. Però des del respecte, si hi vota a favor, seré molt crític", ha reblat.

segueix-nos «