Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Núria Parlon, secretària de política municipal del PSC

"Si cal sancionar algun càrrec municipal per participar al referèndum ho decidirà el PSC"

Parlon diu que no s'ha sentit desautoritzada per l'executiva del PSOE arran d'unes declaracions sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució

28/06/2017 11:03h

Àudio:

Si finalment se celebra el referèndum de l'1-0 i alguns alcaldes socialistes hi col·laboren, serà el PSC qui decidirà si se'ls ha de sancionar. No pas el PSOE, tot i que ahir el seu líder, Pedro Sánchez, va obrir el meló de les sancions per als càrrecs díscols del PSC. La secretària de política municipal dels socialistes catalans, Núria Parlon, ha deixat clar que en matèria de sancions tenen sobirania i és un escenari que difícilment preveuen. En declaracions a l'espai 'L'entrevista' Parlon ha dit que "és una decisió que ha de prendre el PSC i ho tenim clar. Ho té clar el PSOE i ho té clar el PSC. Però aquests dies la pressió mediàtica, el desconcert, a vegades ens despista de l'objectiu final que és crear les condicions en aquest país per entrar en un procés de diàleg i de pacte per fer possible la reforma constitucional i sobretot per redreçar els vincles que s'han trencat entre la societat a Catalunya i la resta d'Espanya". 

Tot i això, i repreguntada sobre una possible col·laboració dels alcaldes o regidors socialistes en el referèndum, Parlon ha afegit que "no està dins de la cultura política del PSC d'aplicar la sanció així perquè sí. Jo vaig ser diputada i no vaig votar dues qüestions que es debatien al Parlament i no em van sancionar. Quan s'ha aplicat alguna sanció en un moment molt determinat ha estat una decisió molt ponderada i molt valorada del PSC. Per tant, si ens situem en aquest escenari que s'ha de sancionar algun dels càrrecs electes del partit és responsabilitat, en primera instància del primer secretari del PSC, Miquel Iceta", ha sentenciat. 

Els casos concrets

Ahir els plens de l'Hospitalet i Badalona van votar mocions sobre el paper que ha de jugar el consistori en cas que se celebri el referèndum. En el primer pas, la moció del PP no va prosperar perquè hi va haver un empat de vots. A Badalona, en canvi, es va aprovar una proposta del PSC que reconeix Espanya com a estat plurinacional i que deixa en mans dels informes dels secretaris municipals el paper que ha de tenir el consistori l'1-O. 

Demà és el torn del ple de Terrassa, l'alcalde va deixar clar a través de les xarxes socials que ell no es ningú per impedir que es voti. "Ballart ha explicat que demanarà un informe al seu secretari municipal per blindar la seva corporació i els treballadors del seu Ajuntament. Això ho hem de posar en valor", ha argumentat Parlon.

Els ajuntaments del PSC i l'AMI

Dels 787 municipis dels 948 que hi ha a Catalunya estan adscrits a l'Associació de Municipis per la Independència. D'aquesta llista, un 6%, és a dir, 51 municipis, tenen alcalde del PSC. Per lògica, aquests alcaldes haurien de donar suport al procés sobiranista, i a un eventual referèndum, tal com planteja l'AMI.

Parlon ha deixat clar que "nosaltres garantim governabilitat en els territoris i hem negociat amb partits independentistes i governem en coalició o amb el seu suport dins de l'AMI. No direm als nostres alcaldes i alcaldesses que sortin de l'AMI, però sí que els recordem que la posició del partit en relació amb un referèndum unilateral d'independència és no donar-li suport. Ho hem deixat molt clar. I crec que la notícia és que la majoria de càrrecs electes municipals socialistes comparteixen aquest posicionament del partit", ha reblat. 

L'article 155 de la Constitució

El PSOE està convençut que el govern espanyol no aplicarà l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya. "La meva certesa i ho reafirmaré les vegades que calgui és que no s'aplicarà, no hi hem d'arribar", ha dit Pedro Sánchez. Tot i això, Parlon en una entrevista a Catalunya Ràdio va abogar, arribat a aquest futurible escenari, per apel·lar a la comunitat internacional. El portaveu del PSOE, Oscar Puente, la va desautoritzar i va dir que era una opinió personal de l'alcaldessa que no representa el partit. 

Parlon ha admès que potser es va "saltar quatre pantalles" plantejant aquest escenari però "no em sento desautoritzada. És una opinió que avui dia no comparteix en la seva plenitud el PSOE i és molt respectable. Per sort les opinions personals es poden expressar en aquest partit", ha argumentat.

segueix-nos «