Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Eva Granados, portaveu del PSC al Parlament

"Si hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP pels pressupostos un d'ells trairà allò que diu"

Granados acusa el govern de menystenir els ajuntaments i d'ofegar-los econòmicament

03/06/2016 11:14h

Àudio:

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha lamentat des de 'L'entrevista' de La Xarxa que el govern hagi tirat endavant uns pressupostos sense dialogar, prèviament, amb els grups parlamentaris. Segons Granados l'actitud de l'executiu "és agosarada i irresponsable. Ha arribat l'hora de la veritat. El president Puigdemont haurà de decidir si vol tirar endavant uns comptes del 9-N o fer uns pressupostos que s'ajustin al que diuen les normes", ha advertit. 

 

La negociació pressupostària

Pel que fa a la CUP, que de moment manté l'esmena a la totalitat als comptes i exigeix al govern que en presenti uns de nous, Granados creu que "s'està tensant molt l'acord d'estabilitat entre Junts pel Sí i els cupaires". Per a la portaveu socialista al Parlament si finalment arriben a un acord "algú haurà traït el que representa. O bé serà la CUP, perquè trairà tot el relat que porta de desobediència i ruptura. O bé serà Convergència, que és el soci majoritari, i tot el que ha representant el llegat de la formació", ha sentenciat. 

Granados ha criticat que els pressupostos presentats pel govern no recullen totes les propostes aprovades en el pla d'emergència social. "Són uns pressupostos continuistes amb els d'Artur Mas. No veiem per enlloc el gir social que hi hauria de ser amb la incorporació d'Esquerra al govern. Són uns pressupostos, no desobedients amb l'Estat, sinó desobedients amb el propi Parlament. En el ple de pobresa vam acordar que blindaríem algunes partides i que en faríem d'altres per a col·lectius molt concrets, i no les veiem", ha reblat.

Granados ha reclamat més recursos per a beques menjador, per reduir les llistes d'espera, així com apujar els impostos a les rendes més altes. En aquest sentit, els socialistes comparteixen la demanda de la CUP. "Estem parlant de fer política amb els pressupostos. El marge per tenir més ingressos és petit, però existeix. I el govern decideix no fer cap gest en aquest sentit", ha etzibat. 

L'efecte dels pressupostos en els ajuntaments

El PSC també denuncia que els comptes del govern menystenen els ajuntaments, amb una retallada del 23% de les transferències cap als municipis en relació amb el 2010. "Hi ha hagut unes retallades de les transferències. El mateix discurs que fa Puigdemont cap a Madrid, ell el fa cap als ajuntaments. Els consistoris han hagut d'aplicar recursos propis a competències que depenen de la Generalitat", ha explicat. 

Granados ha posat com a exemple la retallada pressupostària en les places de les escoles bressol municipals, així com en els serveis socials bàsics municipals. "Hi ha un deute amb els ajuntaments que la Generalitat no ha reconegut per escrit i nosaltres demanem al govern que digui quan pagarà aquest deute", ha demanat. La moció en què s'insta la Generalitat a posar calendari per pagar el deute que manté amb els ajuntaments es votarà en el primer ple ordinari del Parlament, posterior a la campanya electoral del 26-J. 

Les eleccions del 26-J i l'atzucac català

El líder del PSOE va anunciar aquesta setmana que si arribava al poder negociaria un pacte polític bilateral amb Catalunya que reconegui les seves singularitats. Aquest acord bilateral ha generat recels i malestar entre alguns barons socialistes que reclamen que s'apliqui la Declaració de Granada, aprovada pel PSOE, i que preveu la reforma constitucional de tipus federal. 

Segons Granados aquest text "fixa la relació amb Catalunya i parla d'una reforma federal de la Constitució on es reconeixia la singularitat de Catalunya. Hi ha d'haver igualtat, però la igualtat no és uniformitat. Cada territori ha de tenir allò que li correspon i que respongui a les seves singularitats. El marc de Granada, que compartim tots els socialistes, ens dóna prou marge per reconèixer les diferències de cada territori. A Catalunya tenim una llengua pròpia, un cos de policia propi, unes competències diferents respecte a altres comunitats. No em preocupa especialment aquest tema", ha sentenciat. 

Sobre un possible acord de govern la portaveu socialista assegura que "haurem de negociar per aconseguir un govern de progrés i de canvi a Espanya. Tenim espais de trobada amb el programa electoral d'Units Podem i de Ciutadans", ha assegurat.

segueix-nos «