Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Francesc de Dalmases, exmembre de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum

“Si les institucions estan assetjades, té tota la lògica que jo em mobilitzi”

De Dalmases creu que el PNR pot ser un bon espai de diàleg de campanya, del 'sí' i del 'no'

08/06/2017 11:00h

Àudio:

Viurem setmanes de desbordament democràtic. L'alerta l'ha llançada Francesc de Dalmases, fins dilluns membre de la comissió executiva del Pacte Nacional del Referèndum. De Dalmases creu que "treballarem en el marc d'un desbordament democràtic. Hem de ser molt ferms. I si en un determinat moment veig que les meves institucions estan assetjades o posades en qüestió, per donar-me veu, té tota la lògica que jo em mobilitzi activament el temps que faci falta per defensar-les i per garantir que les decisions democràtiques que es prenen es respecten", ha advertit. 

La mobilització ciutadana serà clau en les pròximes setmanes, sempre pacífica. "Aquest és un procés polític que s'ha originat gràcies a la majora de la societat civil catalana. Intentar posar taps des de dalt implicarà fer el ridícul".

El paper dels ajuntaments

Aquesta setmana la responsable de política municipal del PSC i alcadessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va alertar que els ajuntaments governats pel seu partit no col·laborarien en el referèndum. Preguntat sobre aquesta negativa, De Dalmases ha estat taxatiu: "si hi ha un 80% de la població d'un municipi que vol exercir el seu dret a vot i es troba que el seu Ajuntament, que és la institució democràtica més propera, li ho impedeix això significarà una penalizació molt gran per a aquest consistori. Penso que les circumstàncies acabaran superant aquestes reticències polítiques que són impostades. Tenen més a veure amb el que diu el PSOE des de Madrid que amb el que vol la gent". 

Respecte a l'abscència del PSC al Pacte Nacioal pel Referèndum "la realitat ens demostra que els socialistes hi han estat. Mireu els pactes locals. Per activa o per passiva el paper dels regidors socialistes, majoritàriament, ha facilitat que s'aprovessin les mocions de suport al PNR. Els càrrecs locals saben que, malgrat les directius dels seus partits, no poden estar en contra del que vol la majoria de la gent. Els càrrecs locals socialistes, quan parlen del referèndum, veuen que una part significativa de la seva gent, hi està a favor. No s'entén aquesta desconnexió de la direcció". 

El futur del Pacte

Dilluns es va dissoldre la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum però l'organisme es manté en hibernació. Si cal, en un futur, podria ser un espai de debat i de diàleg de campanya pel referèndum que aplegui els partidiaris del 'sí' i els del 'no'. De Dalmases diu que "si tira endavant el referèndum, podria ser un espai de diàleg de campanya on el 'sí' i el 'no' es poguessin expressar. No parlo dels partits polítics, parlo del 'sí' i el 'no' no orgànic, no dirigit des dels partits. Un espai molt horitzontal de diàleg. Tindria molta lògica". 

segueix-nos «