Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Agustí Alcoberro, vicepresident de l'ANC

"Si revalidem la majoria sobiranista o entrem en el dia de la marmota o en la negociació bilateral"

Alcoberro confia a arribar als 45.000 manifestants el 7-D a Brussel-les

24/11/2017 11:29h

Àudio:

Triplicar la xifra de manifestants de les grans mobilitzacions a Brussel·les: va ser el 2001 contra el transvasament de l'Ebre. Aleshores van participar-hi 15.000 persones. Per tant, l'ANC confia que el 7 de desembre 45.000 catalans es desplaçaran fins a la capital belga per fer sentir el seu clam. "Aquesta serà la mobilització més gran que s'ha fet a Brussel·les els últims anys. Serà molt important perquè és dia laboral allà. Per tant, el Parlament i les administracions europees estaran funcionant". 

I les xifres que hi ha ara mateix damunt la taula fan preveure que aquesta xifra es pugui assolir. L'ANC i Òmnium ja tenen organitzats cinc vols xàrter: tres des del Prat, un des de Girona-Costa Brava i un des de Lleida-Alguaire. Sortiran busos des d’almenys 70 punts del país. Des d’alguna ciutat en sortiran diversos, com és el cas de Mataró, on ja n'hi ha cinc confirmats. 

El recorregut s'està tancant amb l'Ajuntament de Brussel·les, però passarà pel rovell de l'ou, pel barri europeu. Al final de la marxa hi haurà diversos parlaments: de representants d'entitats de defensa dels drets humans, polítics europeus, però també de polítics catalans. De moment no se'n coneixen els noms i tot i que Alcoberro no n'ha revelat cap, sí que ha confirmat que estan en converses amb el govern a l'exili perquè algun dels seus representants hi participi. "Participaran directament segur. El tema és veure com s'acaba d'organitzar el tema dels parlaments". 

Les eleccions del 21-D

De cara al 21-D l'ANC fa una crida al sector sobiranista a sortir en massa a votar. La clau passa per aconseguir més del 50% dels vots per forçar el govern de Mariano Rajoy a negociar, amb la participació de la UE. 

La via unilateral

"En les últimes hores de precampanya la via unilateral centra el debat. Nosaltres volíem llista única. Vam intentar pressionar però no ha estat possible. Ara donarem suport a les tres candidatures perquè ens cal una majoria parlamentària. Des del primer moment quan ens vam proposar fer un referèndum sempre vam dir que el volíem negociat amb l'Estat. Però com que aquest es va negar, doncs, vam fer el nostre. Però cal establir un cert nivell de debat amb l'Estat. És un escenari versemblant. La UE com a subjecte polític hauria de jugar un clar paper. Si passades les eleccions revalidem una majoria clara independentista o bé entrem en el dia de la marmota o bé s'ha de buscar la de trobar una sortida negociada en la qual la UE s'hauria d'implicar. Europa ha de dir alguna cosa perquè som ciutadans europeus que ens sentim clarament agredits en els nostres drets i en les nostres llibertats. I, per tant, la UE no pot mirar cap a una altra banda mentre hi ha gent a la presó i un govern a la pràctica dissolt", ha reblat.

segueix-nos «