Dilluns 23

Setembre de 2019

Signatures oblidades contra l'Estatut

El Congrés dels Diputats emmagatzema més de 800 caixes amb les firmes que el PP va recollir el 2006 a tot Espanya per demanar un referèndum estatal sobre l'Estatut de Catalunya. Els populars van dir al seu dia que la xifra de signatures recollida passava dels 4 milions

05/08/2010 08:00h

El Partit Popular passa pàgina respecte a l'Estatut de Catalunya. Setmanes després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi dictat sentència sobre el recurs que el PP va presentar contra el text estatutari català, i que ha suposat la retallada polèmica d'alguns punts, el debat identitari promogut des de les files populars s'ha centrat durant els últims dies en l'abolició de les corrides de toros a Catalunya. Però de l'Estatut ja no se'n parla. Les eleccions catalanes s'apropen -el president de la Generalitat ja té decidida la data i la donarà a conèixer en les properes setmanes- i el PP ha optat per evitar fomentar un sentiment en contra seu que es pugui traduir en un descens electoral en els comicis de la tardor vinent. Una estratègia ben diferent a l'emprada pels populars ara fa poc més de quatre anys, quan la tramitació de l'Estatut feia les primeres passes.

Va ser el 25 d'abril del 2006 quan Mariano Rajoy, acompanyat pel llavors president del PP català, Josep Piqué, va entregar al Congrés dels Diputats 876 caixes que contenien més de 4 milions de signatures en contra de l'Estatut de Catalunya. L'objectiu de Rajoy era plantejar un referèndum a tot l'Estat sobre el text, per a la qual cosa va defensar a la cambra baixa una proposició no de llei, que va ser rebutjada en obtenir només el suport del grup parlamentari popular.

Xifra no contrastada
Els més de 4 milions de signatures recollides, concretament 4.028.396 segons els populars, descansen ara en un magatzem que el Congrés té llogat per guardar paperassa d'aquesta mena. La xifra, no obstant això, no està contrastada per la Junta Electoral, ja que això es fa quan es planteja una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) però no quan es presenta una proposició no de llei, com va fer el PP. Tampoc no està clar el seu destí, un fet del qual els populars es desvinculen, ja que asseguren que les caixes són ara responsabilitat del Congrés dels Diputats.

Signatures sense validesa
El PP ja tenia preparada la pregunta del referèndum que hauria traslladat a la ciutadania en el cas que la seva proposta hagués prosperat al Congrés: "¿Considera convenient que Espanya segueixi sent una única Nació en la que tots els seus ciutadans siguin iguals en drets i obligacions, així com en l'accés a les prestacions públiques?". Però la proposta no va sortir de la cambra baixa i les signatures ara ja no tenen cap validesa, un cop resolta la sentència de l'Estatut respecte al recurs presentat pel PP.

Fonts del Partit Popular de Catalunya han explicat a lamalla.cat que el partit dóna per tancat el debat de l'Estatut català amb la sentència del TC i que no hi ha res previst per a aquestes signatures, que afronten, doncs, un futur incert. Un final gris per a allò que Ángel Acebes, en aquell moment número 2 dels conservadors espanyols, va qualificar com "la mobilització més gran de la història de la democràcia espanyola".

segueix-nos «