Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI

"Tornar a unes eleccions seria com un déjà-vu"

Lloveras creu que si el PSC dona suport a l'aplicació del 155, els pactes locals se'n ressentiran

25/10/2017 11:07h

Àudio:

Debat obert al si del govern i entre les forces sobiranistes sobre si cal o no convocar unes eleccions per evitar l'aplicació de l'article 155. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, presidenta de l'AMI i diputada de Junts pel Sí, Neus Lloveras, descarta un escenari electoral. "Tornar a unes eleccions seria com un déjà-vu. Això ja ho hem superat, estem en un altre moment de la història. Ara bé, l'endemà de la DUI sí que hi poden haver molts matisos", ha sentenciat. Lloveras ha insistit que la declaració d'independència s'ha de fer però no ha concretat si serà divendres o no. 

L'endemà s'ha d'evitar, segons Lloveras, que l'enfrontament sigui al màxim possible i que els incovenients també.

La presidenta de l'AMI ha admès que el debat hi és "és normal perquè escenaris n'hi poden haver molts, per tirar endavant el mandat de la ciutadania. Però personalment per a mi unes eleccions no és la millor opció. Però potser se m'escapa algun avantatge". La societat civil, ha dit Lloveras, té un neguit col·lectiu i vol saber què passarà l'endemà i ningú vol que sigui un precipici. "Si algú explica i ens fa entendre que la millor opció són les eleccions... ho valorarem". Com s'evita aquest precipici, l'endemà de l'aixecament de la suspensió de la DUI? Segons Lloveras "es poden plantejar escenaris que se'ns escapen perquè les reaccions són imprevisibles. Cal esperar també què hi dirà la comunitat internacional. Encara hi ha moltes portes obertes que cal acabar d'explorar. Ens consta que hi ha contactes interessants que s'estan explorant. Són converses que es porten des de la màxima discreció". Lloveras ha admès que hi ha pressions, del govern espanyol a d'altres països, per evitar els contactes amb Catalunya. 

Els pactes locals 

Si finalment el PSC, a través del senador i expresident de la Generalitat, José Montilla, vota a favor de l'aplicació del 155, els pactes locals se'n poden ressentir. "Estem veient càrrecs locals del PSC donant suport a les mocions de rebuig al 155. S'està aprovant pràcticament a tots els ajuntaments de Catalunya. No només als ajuntaments que van donar suport a la llei del referèndum. Parlem pràcticament de tots els consistoris. El PSC quin paper fa... si no s'ho repensen ja es poden oblidar de la seva presència al món local català. El PSOE ha de reconsiderar la seva posició escoltant el PSC. "Es farà molt difícil mantenir els pactes locals amb el PSC. El municipalisme socialista està rebutjant frontalment el 155. Això vol dir alguna cosa. Els pactes locals estan molt allunyats de les polítiques generals dels partits.

Protegir les institucions

Junts pel Sí fa una crida a la ciutadania perquè defensi les institucions en cas que l'Estat les intervingui. "Gent mobilitzada, expressant suport al govern i manifestant-se de manera pacífica" és l'aposta de Lloveras. La presidenta de l'AMI ha defensat la mobilització permanent, però no ha concretat si ha de ser en forma d'acampada en algun punt estratègic de Barcelona. Ni tampoc ha valorat si una aturada de país, 'sine die'seria útil per defensar la DUI i les institucions del país.

segueix-nos «