Dimarts 19

Juny de 2018

La Xarxa

Entrevista Ernest Urtasun, portaveu d'ICV i membre de la comissió executiva d'Un País en Comú

"Volem ser una força municipalista i arrelada al territori"

Urtasun ha deixat clar que defensen el referèndum, però no volen treballar amb calendaris tancats

21/04/2017 10:37h

Àudio:

Un País en Comú ha començat a caminar i ara treballa per implantar-se i guanyar musculatura al territori. El membre de la comissió executiva d'aquest espai i portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, ha explicat a 'L'entrevista' que volen ser "una força de tot el país perquè només així tindrà capacitat de transformació. Tampoc volem ser una força exclusivament metropolitana, però és evident que si un vol governar el país ha de tenir una gran implantació a l'àrea metropolitana i treure grans resultats a ciutats com Badalona o l'Hospitalet, però no deixarem de banda la resta del territori. Treballarem amb aquesta doble voluntat". 

Urtasun ha reiterat que "volem ser una força municipalista i molt arrelada al territori. Tenim el repte del desplegament territorial que hem de veure com el fem. Volem estar implantats a tot arreu. No volem ser només una força metropolitana. I en l'aterratge arreu del país volem arreplegar molta gent". 

El dret a decidir

Sovint s'ha qüestionat l'ambigüitat de l'espai dels comuns sobre el referèndum. En l'assemblea de constitució del nou espai van deixar clar que defensen el dret a decidir de Catalunya i, per tant, un referèndum. Però exigeixen que es faci amb garanties per no tornar a repetir un 9-N. "Hem de tenir un camí a recórrer de manera compartida en la defensa i el dret a l'autodeterminació, el dret a decidir. Per això crec que és bo haver recuperat l'acord del Pacte Nacional del Referèndum. Hem de treballar junts perquè Catalunya pugui assumir lliurement el seu futur". 

Aquesta crida a la unitat és una apel·lació directa al govern. Segons Urtasun, l'executiu ha de garantir l'aplicació pràctica i jurídica del resultat del referèndum. "La gent vol que allò que voti s'apliqui. Aquest és per nosaltres el criteri més important. No volem treballar amb calendaris tancats. El que hem de fer és treballar per poder fer un referèndum amb totals garanties, sense calendaris tancats". Per aquest motiu ha fet una crida al govern perquè els expliqui com pensa garantir l'aplicació del resultat del referèndum en tots els escenaris possibles, la via pactada i la via unilateral.

Preguntat sobre si un cop esgotada la possibilitat d'acord amb l'Estat el govern opta per tirar pel dret, si els comuns hi seran, Urtasun ha reiterat que només treballen amb el referèndum acordat, com preveu el Pacte Nacional. I ha recordat que en política les fotos fixes no existeixen. "Si fa dos anys haguéssim dit que la tercera força a Espanya, Podem, defensa el referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur, ens haurien dit que ens hem begut l'enteniment", ha etzibat. 

La crisi a Podem

El nou espai dels comuns s'acaba de constituir amb una baixa important: el sector del líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. Urtasun confia que la situació es podrà reconduir en el futur i "seguirem treballant amb ells. En un futur proper ens acabarem trobant tots plegats. Albano Dante Fachin és una persona amb la qual hem de treballar, com ho fem amb d'altres persones. Ens hauria agradat que hagués estat a l'assembla amb la seva gent. Però ens acabarem trobant amb ell i amb la gent que representa", ha sentenciat. 

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «