Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Projecte Lliures, amb Jordi Cuixart, David Fernández i Teresa Crespo

Projecte Lliures interpel·la la ciutadania a actuar per combatre les desigualtats

El 23'5% de la població catalana està en risc d'exclusió social

23/01/2017 10:57h

Àudio:

Un de cada quatre catalans està en risc d'exclusió social. Dues-centes mil llars catalanes no tenen cap ingrés i la pobresa energètica afecta 800 mil persones. La concentració de la riquesa és un fet: el català més ric té un patrimoni equivalent al de 150 mil famílies catalanes d'ingressos mitjans. Són algunes de les xifres que ha posat damunt la taula Projecte Lliures, una proposta de país contra la pobresa i les desigualtats. La formen Coop57, Òmnium Cultural i les ECAS. 

La presidenta d'ECAS, Entitats Catalanes d'Acció Social, Teresa Crespo, ha recordat que "fa vuit anys que estem en una crisi econòmica creixent. La situació de la pobresa cada vegada és més profunda i més greu, i amb més dificultats de sortir-se'n. Ara hi ha problemes que fa vuit anys no existien: la pobresa energètica, els problemes del cost a l'habitatge era molt més relatiu". 

Des de Coop57, David Fernández, ha recordat que "la situació de desigualtat, d'exclusió, ens situa com una de les societats més desiguals d'Europa. Estem parlant de la pujada del preu de la llum i els beneficis de les elèctriques són escandalosos: quinze milions d'euros al dia de beneficis nets. Així no podem seguir i cal innovar i crear altres formes d'intervenir". 

Interpel·lar la societat

Les tres associacions interpel·len la societat perquè passi de la cultura delegativa a ser més activa. L'objectiu és crear mecanismes per transformar el teixit econòmic i la manera de crear benestar. Es poden fer aportacions econòmiques per a diferents projectes territorials. Es poden consultar al web www.projectelliures.cat. Cuixart ha deixat clar que "les diferents entitats que formen part del nucli més promotor interpel·len la ciutadania a participar-hi de manera bidireccional. No ens limitem com a societat madura a fer una aportació econòmica, sinó que es tracta que vagi enllaçada amb una implicació amb el projecte en concret".  

Però més enllà de l'aportació econòmica, el president d'Òmniun, Jordi Cuixart, ha afegit que "estem vivint un procés d'emancipació nacional, que també social. Però cal gestionar aquest mentrestant. Sense voler substituir les administracions, sense voler fer cap paper que no ens pertoqui. Que la societat civil s'organitzi per proposar solucions reals a problemes reals. Necessitem passar a l'acció. S'han acabat els períodes de bones paraules". 

La crisi econòmica

Projecte Lliures vol ser un fons mobilitzat per a la societat civil per lluitar contra la pobresa extrema. Amb aportacions voluntàries es donarà sortida a projectes que afrontin situacions de pobresa i desigualtats. L'objectiu és crear respostes integrals i de futur. Des de Coop57, Fernández ha argumentat que "la crisi ha passat com un tsunami i s'ha carregat el vincle social, la comunitat. S'han fet uns discursos a favor de la individualització més radicalitzada, campi qui pugui. El que volem és recosir aquest vincle social comunitari que és el que feia d'aixopluc i de paraigua de cohesió social".

Les tres entitats recorden que cap país pot ser lliure, si no ho pot ser la seva gent. I engresquen la ciutadania a sumar-se al seu projecte per ser part de la solució. Des del 12 de desembre es poden fer aportacions. Com a punt de partida, i per la seva simbologia, es demana el 0'7% dels ingressos anuals dels aportadors. Les entitats impulsores han aportat 60 mil euros inicials per a la posada en marxa del projecte.  

segueix-nos «