Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Gemma Miranda, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya

"Ens amoïna com a dietistes la falta d'accés a la població. Hauríem d'estar presents als CAP"

Miranda ha recordat que la llet animal és necessària per garantir el calci. No es pot substituir per begudes vegetals

11/07/2017 10:51h

Àudio:

Les xifres d'obesitat infantil a Catalunya s'han disparat, en els darrers anys a Catalunya. Al nostre país un de cada deu nens té sobrepès i el percentantge d'infants amb aquest problema continua creixent. Des del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunnya alerten que no tenen accés directe a aquesta població perquè no són presents als ambulatoris. Ho ha denunciat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa Gemma Miranda, membre de la Junta del Col·legi. 

 

 

"Nosaltres que ens congratulem de ser un país amb la millor atenció sanitària, universal, quan arriba una mare al CAP amb un nen amb sobrepès no es troba amb dietista i nutricionista. I l'obliguem a anar a un centre privat. Ens preocupa la manca d'accés a la població i sembla que seguirem així durant un temps", ha advertit.

El Col·legi manté converses amb la Conselleria de Salut per incorporar els professionals als ambulatoris però de moment, per qüestions pressupostàries i per falta de voluntat, no se'n surten. "Tenen consciència que la població ho necessita però no hi ha cap compromís ferm, ni tan sols per fer una prova pilot. No hi ha hagut aquesta voluntat i per això trigarem temps. Anem fent passets però no tenim cap data per fer-ho efectiu", ha explicat Miranda.

La revisió de la piràmide alimentària 

Una comissió d'experts es reunirà entre aquest mes i setembre per elaborar la nova piràmide dels aliments. Una eina de promoció de l'alimentació saludable. L'última versió és de l'any 2012 i s'actualitza cada cinc anys. Miranda ha argumentat que és necessari fer que els aliments que són a la base de la piràmide, fruites, verdures i hortalisses, estiguin més presents a la nostra dieta.

"D'ençà uns anys cap a aquí es va popularitzar la idea errònia que la fruita després dels àpats no era gaire convenient i que s'havia de menjar entre hores. I ha baixat el nivell de consum de fruita. S'ha de recordar a la gent adulta que es recordi que quan acabava de dinar o de sopar ha de menjar una peça de fruita. Reprenguem l'alimentació saludable, la dieta mediterrània", ha aconsellat Miranda.

Impost sobre les begudes ensucrades

Des del maig, les begudes ensucrades són més cares. Els distribuïdors estan obligats a repercutir l'impost en el preu que en paga el consumidor final. Els preus varien segons el sucre del producte i la mida. També se'n veuran afectades les begudes energètiques, que seran, de mitjana, uns 3 cèntims més cares. I un batut petit, de només 200 mil·lilitres, s'apujarà 2 cèntims.

S'aplica així una directiva de l'Organització Mundial de la Salut, que ha recomanat als governs de tot el món que apliquin un impost a les begudes ensucrades. De moment, França ja el té, i el Regne Unit el tindrà l'any que ve.

Des del Col·legi de Nutricionistes de Catalunya, Gemma Miranda creu que cal acompanyar aquest recurs impositiu d'una campanya informativa. "Cal conscienciar la gent. Amb el tabac el que va funcionar són les campanyes i la llei antitabac. Gravar amb uns cèntims les begudes ensucrades, si no ho acompanyes d'una campanya queda coix. Caldria modificar el contingut de les màquines expenedores, per exemple. Posar-hi productes més saludables".

La demonització de la llet

El govern ha aprovat recentment un pla per remuntar el sector lleter que, entre d'altres, preveu una campanya de promoció del cosum d'aquest producte a les escoles. "La llet és la primera font de calci, tots els làctics. Haver demonitzat les llets animals per haver importat begudes vegetals com a substituts, no va ser bona idea. Si nosaltres volem fer alimentació mediterrània hem de consumir làctics cada dia. La ració per garantir-la és un got de llet, un iogurt i un tall de formatge al dia. Si prens aixó tens garantides la quantitat de calci necessària".

segueix-nos «