Dilluns 23

Setembre de 2019

Catalunya ha perdut mig miler de polígons industrials en 8 anys

13/12/2018 11:35h

Són dades que s'extrapolen del darrer cens de polígons que han fet la Generalitat i les quatre diputacions catalanes amb l'ajut dels ajuntaments. Una eina de gran utilitat per analitzar quines són les mancances i necessitats d'aquests espais per fer-los més competitius. Entre les assignatures pendents, la incorporació de la digitalització, i és que avui encara hi ha un 30% de polígons que no tenen accés a la fibra òptica.

Si mirem vuit anys enrere, el 2010, Catalunya tenia gairebé 2.000 polígons industrials repartits pel territori, en total, més de 36.000 hectàrees ocupades per indústries. Segons el cens actualitzat, ara mateix n'hi ha poc més de 1.400, per tant, se n'han perdut més de mig miler, exactament un 27%. Les dades no són res més que una constatació de com, la crisi econòmica i de retruc el tancament d'empreses, han passat factura sobretot al sector secundari.

Els polígons són un autèntic pol econòmic, ja que concentren 40.000 empreses. Sis de cada deu es dediquen a la indústria, mentre que la resta es reparteix, a parts iguals, entre activitats logístiques, comercials i de serveis. I si mirem al detall quin tipus d'indústria hi predomina, hi trobem sobretot empreses metal·lúrgiques, d'alimentació, d'automoció i del sector químic.

Ara bé, una de les mancances que també posa de manifest aquest informe és que els polígons industrials encara no han abordat amb plenitud l'arribada de les noves tecnologies i la digitalització. De fet, encara hi ha un 30% d'empreses instal·lades en polígons que no tenen accés, per exemple, a la xarxa de fibra òptica.

segueix-nos «