Dimarts 26

Març de 2019

Canal Terres de l'Ebre

40 anys després de la tragèdia dels Alfacs, la N-340 segueix sent motiu de reivindicació

11/07/2018 09:05h

Avui es compleixen 40 anys de la tragèdia dels Alfacs, quan un camió cisterna carregat de gas propilè va explotar a l'alçada del càmping situat a Alcanar Platja i a pocs quilòmetres de la Ràpita. L'accident va causar 215 morts, més de 100 ferits i una va deixar una de les pàgines més fosques de la crònica negra del país.

Tothom recorda on estava i què feia aquell 11 de juliol de 1978. Mario Gianni també. És l'actual director del Càmping Alfacs, un negoci familiar amb més de 60 anys d'història marcats pel fatídic accident.

El camíó cisternahavia sortit de la refineria que Enpetrol tenia a la Pobla de Mafumet, segons el juí posterior, amb més càrrega de gas propilè de la permesa. Es dirigia a Puertollano i per evitar els peatges de l'autopista, va optar per l'N-340.

El que va passar a partir de dos quarts de tres del migdia ha omplert pàgines i pàgines d'història. Imatges i records per sempre gravats a la ment d'una catàstrofe que forma part de la crònica negra d'Europa. Un exemple, també de solidaritat i valentia.

Les indemnitzacions van sumar 1.100 milions de pessetes. Arran de l'accident, es va prohibir el pas de camions amb mercaderies perilloses per les travessies urbanes, va passar a ser obligatori l'ús de vàlvules per alleugerir la pressió en les cisternes amb transport de substàncies inflamables, i l'N-340 va ser desdoblada al seu pas per la Ràpita i Alcanar Platja.

40 anys després, el càmping Alfacs continua sent una destinació de vacances per milers de turistes. En una de les parets, un mural recorda la tragèdia, amb una estrella per cada víctima.

segueix-nos «