Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat

"Amb la vaga del metro s'han perdut 164 mil viatgers del transport públic"

Rull ha retret al partit dels comuns la seva ambigüitat respecte al referèndum de l'1-O

07/07/2017 11:00h

Àudio:

La vaga del metro de Barcelona ha fet perdre al transport públic 164 mil viatgers. Són dades que ha avançat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. El conseller s'ha mostrat preocupat per la situació, després que TMB hagi donat per acabades les negociacions amb el comitè d'empresa arran de la seva negativa a acceptar l'arbitratge forçós de la Generalitat. "La feina de mediació ja no té més recorregut. L'impacte econòmic i social de la vaga és extraordinari. El transport públic ha perdut 164 mil viatgers. És una dada molt preocupant, que de retruc afecta altres transports públics com Ferrocarrils". 

Avui hi ha una reunió al Departament de Treball per analitzar la qüestió i la setmana vinent s'ha de reunir el consell d'administració de TMB. Damunt la taula hi ha la possibilitat d'aplicar l'arbitratge forçós, que només s'utilitza en situacions excepcionals. El conseller Rull ha avançat que "s'ha de determinar per on passa la solució, queden poques vies i l'arbitratge forçós n'és una. La Generalitat ha esgotat la seva capacitat de mediar, ja no hi ha més elements. Hi ha d'haver un moment que s'ha d'imposar un sentit de responsabilitat molt alt. Cadascú que es miri i assumeixi quin és el seu paper en aquesta crisi", ha etzibat al comitè d'empresa. I ha afegit "aquest tema [la vaga] s'ha de resoldre".

Centre Recreatiu Turístic Vilas-seca/Salou

Després que Hard Rock Cafe hagi presentat la seva proposta per instal·lar-se a Catalunya en el marc d'aquest projecte, dilluns se'n coneixeran nous detalls, en un acte públic. El conseller de Territori ha valorat que "una gran empresa com Hard Rock hagi apostat per Catalunya amb un nivell d'inversió molt gran, potser el més important que s'hagi fet mai a Catalunya, és molt important. Perquè això vol dir turisme de qualitat i llocs de treball de qualitat". 

Dilluns es concretarà el projecte arquitectònic, pel que fa a hotels i centre de convencions. També es coneixeran els detalls del futur casino, així com la inversió que es posa sobre la taula, els llocs de treball potencials i el nom que proposa l'operador "esperem que siguin sensibles amb una demanda del territori i el concepte Tarragona-Costa Brava hi aparegui". Al setembre la Generalitat donarà el vistiplau al projecte. 

L'amenaça de l'os al Pirineu

Rull ha anunciat que aquest mes es reunirà amb el Síndic d'Aran, a petició d'aquesta autoritat, per la preocupació que hi ha a la Vall d'Aran arran dels atacs d'ossos als ramats. "És un tema que ens preocupa, estem desplegant tot un seguit d'actuacions perquè l'os sigui percebut com un actiu per al territori, no com una molèstia".

El conseller ha posat un exemple: al principat d'Astúries hi ha 200 exemplars que no provoquen problemes i que són un reclam turístic. Al Pirineu català n'hi ha 40. "Encara estem molt lluny del sostre de reintroducció dels ossos. Ho gestionarem de la manera més sensible possible perquè pot ser una gran oportuniat des del punt de vista turístic per al territori. De fet, tenim molts recursos que ens aporta la Unió Europea per fer-ho possible", ha avançat. 

El referèndum de l'1-O

Demà el partit dels comuns reuneix la seva coordinadora per decidir el posicionament defintiu sobre el referèndum. Però ja s'ha filtrat el document que se sotmetrà a votació que diu "que el referèndum de l'1-O no és el que necessita Catalunya". Tot i això els comuns sí que donaran suport a les mobilitzacions a favor del dret a dedidir". 

Preguntat sobre aquesta qüestió, Josep Rull ha dit que ara "no és hora d'ambigüitats. Davant de la democràcia, sí a la democràcia o no. Sí a poder permetre desplegar un instrument perquè els catalans puguin decidir el seu futur, o no. A aquestes alçades del procés, en el moment en què el govern i el Parlament prenen decisions i aproven una llei per garantir la votació, ambigüitats poques. Quina és l'alternativa? La resignació? És el moment de compromís democràtic. Des de la voluntat més empàtica amb el partit dels comuns, ara és el moment de compromisos amb majúscules, amb la democràcia. Allò que farà vinculant el resultat del referèndum serà la voluntat dels catalans i les catalanes abraçant-se massivament a les urnes. Les urnes mai no són el problema, són la solució. I el llenguatge de les urnes és universal", ha reblat el conseller. 

segueix-nos «