Dijous 17

Gener de 2019

Bombers alerta que els rescats a muntanya s'han duplicat en només set anys

18/09/2017 09:53h

Els rescats a la muntanya s'han duplicat en només set anys. A l'espera de tancar el balanç d'aquest any, les operacions de rescat que s'han fet fins a l'agost superen les fetes l'any passat fins aquesta data i doblen el volum de cerques que es van fer, per exemple, en tot el 2010. Segons dades dels Bombers de la Generalitat l'any 2010 es van fer 387 rescats a la muntanya, una xifra que ha estat en constant creixement fins arribar als 828 rescats de l'any passat. L'evolució fa preveure que aquest 2017 la xifra de rescats serà encara més alta, ja que fins a finals d'agost se'n van fer 588, és a dir, una mitjana de dues operacions de salvament al dia. 

Per comarques, on més rescats es fan és al Ripollès, la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Bages (especialment a la zona de Montserrat) el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Per municipis, el rànquing l'encapçala el poble de Queralbs (Ripollès) per la quantitat d'excursions que es fan a Núria i al Puigmal. Segueix en la llista el municipi de Saldes (Berguedà) on és el Pedraforca. A Viella i Naut Aran també hi ha un volum alt de rescats -més de 200 cada any. Collbató (Baix Llobregat) i Matadepera (Vallès Occidental) són els dos municipis més propers a Barcelona on els Bombers han d'actuar sovint en aquesta mena d'operacions.

Declaracions del cap del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat, Guillem Amorós, a Cugat.cat

Els serveis d'emergència de la Generalitat recomanen que es planifiquin degudament les sortides a la munytanya. Primer cal consultar la previsió del temps i, si és dolenta, suspendre l'excursió. Anar acompanyat o informar algú de l'activitat prevista i fer servir el material adequat. També és convenient calcular el temps que necessitarem per anar i tornar, evitant que es faci de nit en plena excursió, i portar menjar i begudes suficients.

segueix-nos «