Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Alfons Perona, advocat expert en temes de trànsit

"Cal una visió més humanística de la mobilitat"

Perona reclama competències per a òrgans supramunicipals per coordinar criteris de seguretat viària en entorn urbà

29/05/2017 10:29h

Àudio:

"Si volem unes ciutats amb un nivell de qualitat per conviure i viure s'han de fer canvis en la mobilitat. No és únicament una qüestió de xifres o de traslladar models. S'ha d'analitzar el model de ciutat i la manera d'entendre la mobilitat". És el diagnòstic d'Alfons Perona, advocat expert en temes de trànsit, que reclama més informació a l'hora d'imposar canvis en mobilitat urbana. "Fa falta una visió més humanística de la mobilitat. S'ha de donar molta informació perquè a vegades s'imposen mesures sense que la població en sàpiga res i a vegades això genera rebuig", ha sentenciat. 

Plans de mobilitat locals

A Catalunya més de 200 ajuntaments tenen plans de mobilitat propis. Encara hi ha molta feina per fer en aquest àmbit perquè "no es pot extrapolar el model Barcelona a tots els racons de Catalunya. S'han de començar a fer plans concrets, tenint en compte l'aspecte cultural. Els ajuntaments han de fer un esforç de màrqueting. No es poden imposar models de mobilitat perquè sí. Cal oferir alternatives", ha argumentat Perona.

Evidentment, cada ciutat té la seva especificitat i calen models de mobilitat propis. Però també caldria centralitzar les mesures a través d'ens supramunicipals, com ara les diputacions. Perona ho té clar: "estem mancats d'una política de mobilitat i de seguretat urbana molt diferenciada de la política en carretera. La competència en vies urbanes correspon als municipis i caldria donar-ne a òrgans supramunicipals, com les àrees metropolitanes, perquè coordinin criteris de seguretat viària en entorn urbà. Cal unificiació mínima de criteris i dotar els ajuntaments d'eines de suport tècnic".

La xacra dels ciclistes

Des del gener han mort a les carreteres catalanes el mateix nombre de ciclistes que durant tot l'any passat. Perona recorda que "el ciclista té el mateix dret a anar per la carretera que els vehicles. És un problema de respecte i de velocitat. No es pot avançar un grup de ciclistes com si avancessis una furgoneta. S'ha de deixar distància i si durant un quilòmetre has d'anar darrere d'un grup de ciclistes, doncs ho fas", ha retret Perona als conductors impacients. 

El cas de les bicis a les ciutats és diferent. No hi ha cultura d'ús de la bicicleta a les ciutats, segons Perona. Hi ha ciclistes que es creuen que amb la bicicleta poden anar com vulguin i per on vulguin. És a dir, per damunt de la vorera, "està utilitzant un espai que no és el seu. Els carrils bici han de treure lloc al cotxe, no al vianant", ha explicat Perona. 

Els conductors drogats o beguts reincidents

La DGT ha anunciat que suspendrà la vigència del carnet dels conductors que acumulin més d'una sanció per consum d'alcohol i drogues en menys de dos anys. Aquestes persones, a més, haurien d'anar al metge i fer un tractament. El Servei Català de Trànsit avala que els conductors reincidents en consum d'alcohol i drogues hagin d'anar al metge, perquè al darrere hi ha un problema d'addiccions. Perona hi està d'acord. "Hem d'intervenir amb el sistema de salut perquè aquesta qüestió és sanitària. Les sancions són l'última opció. Hi ha un problema de salut en consum d'alcohol en gent jove que després es posen a conduir. S'ha d'actuar amb contundència i ràpidament perquè aquest problema es pot convertir en una plaga important", ha reblat. 

segueix-nos «