Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Pere-Joan Cardona, cap de la Unitat de Tuberculosi Experimental del Germans Trias i Pujol de Badalona

"D'aquí 4 o 5 anys la vacuna contra la tuberculosi podria estar al mercat"

La setmana que ve Cardona es reuneix amb representants de l'OMS per buscar finançament

27/09/2017 10:30h

Àudio:

Fer una vacuna és fàcil. El més difícil és portar-la al mercat. Ho diu el doctor Pere-Joan Cardona, expert en tuberculosi de Can Ruti. Ell i el seu equip han inventat la vacuna contra aquesta malaltia infecciosa, però continuen pendents del finançament perquè arribi al mercat. "Si tot va bé en quatre o cinc anys hi hauria de ser", ha dit Cardona a 'L'entrevista'.

"La vacuna Ruti està vivint una segona joventut. S'està convertint en un referent mundial. Ens la demanen des de tot arreu perquè la volen imitar. El sector privat està invertint en un producte d'alt risc. Hem atret capital privat a la recerca. La setmana vinent vaig a l'OMS, a Ginebra, per explicar-ne el funcionament i veure com altres instituts poden col·laborar en el disseny d'assajos clínics per vendre al mercat", ha explicat Cardona. Tenim el remei però no està accessible. "És un dels grans problemes dels fàrmacs. Necessiten uns requeriments que costen molts diners. I només les grans farmacèutiques tenen prou musculatura per portar aquestes vacunes o medicaments al mercat. I la tuberculosi no genera un benefici evident per a les companyies i, per tant, té poc interès", ha reblat l'expert. 

La importància d'aquesta vacuna s'entén amb la incidència, al món, d'aquesta malaltia. El 2015, segons dades de l'OMS, es van detectar més de 10 milions de casos. La malaltia va causar 1'8 milions de morts, més que la sida o la malària. El mapa global de la tuberculosi té dos punts vermells: Àsia i Àfrica. Aquí tendim a pensar que no té gaire incidècia, però no és cert. La tuberculosi és una malaltia discreta, que pot passar desapercebuda i aquest és el seu gran triomf. 

"Hi ha un problema que és l'estigma. Molts pacients ho amaguen i això no arriba als polítics i, per tant, no fan res. És la malatia infecciosa amb més èxit de la història de la humanitat però és silent. La gent que la pateix està amagada. Com que tendeix a acumular-se a les ciutats no fa pinta que pugui baixar la seva incidència", ha advertit Cardona. 

Del Cardener al Ganges

Cardona i el seu equip han creat un probiòtic contra la tuberculosi. Han rebut la patent als Estats Units, la Unió Europea i el Japó. També l'han sol·licitada a l'Índia, les Filipines, Tailàndia i el Vietnam. El doctor Cardona ha aconseguit aliances amb diverses empreses farmacèutiques per comercialitzar el producte a diversos països del món. La seva voluntat és que estigui a l'abast de 5 milions de persones.

segueix-nos «