Dijous 17

Octubre de 2019

El corresponsal de TV3 Albert Elfa, detingut per l'Exèrcit egipci al Caire

El periodista català ha estat alliberat poc després de l'arrest, que ha tingut lloc quan treballava a la plaça Tahrir

01/08/2011 20:22h

El periodista de TV3 Albert Elfa ha estat detingut per militars egipcis quan treballava a la plaça de Tahrir del Caire per informar de les protestes populars que continuen copsant l'atenció internacional. Elfa, corresponsal amb base a Jerusalem que viatja habitualment a altres països d'Orient Mitjà, ha estat retingut durant quatre hores per les forces egípcies al costat del seu càmera israelià i del seu productor egipci però després de l'arrest ha quedat en llibertat sense càrrecs.

"Estàvem gravant a la plaça de Tahrir quan han arribat centenars de policies, soldats i policia militar i han començat a fer fora la gent d'aquí i a detenir-la", ha explicat el reporter per telèfon a EFE. "Ens han agafat i ens han ficat amb molt males maneres en un tanc, des d'on parlo ara mateix. No em deixen utilitzar el telèfon però estic aprofitant que s'han despistat els soldats", explicava Elfa just després de la detenció. Ha assegurat que els tres periodistes han mostrat les seves credencials als militars diverses vegades però aquests "no han fet ni cas". Elfa ha pogut posar-se en contacte amb l'Ambaixada d'Espanya a la capital egípcia i poc temps després ha estat alliberat.

"Era com si fóssim gossos salvatges"
"Ens han tingut dues hores tancats amb una calor asfixiant en un tanc on hi havia sis seients i més d'una vintena de detinguts. La sensació de claustrofòbia i ofec era tremenda", ha declarat a Efe Elfa per telèfon des de la capital egípcia. Des del blindat, els tres reporters han estat traslladats a una comissaria on els han obligat a "tombar-se a terra de boca terrosa al costat d'un centenar de detinguts. A qui aixecava el cap el pegaven amb un pal. Era com si fóssim gossos salvatges i a sobre tinguéssim els domadors amenaçant-nos", ha relatat.

Després d'estar en aquesta postura forçada, els han permès seure amb les cames creuades. "Hem estat almenys dues hores allà, en una sala totalment massificada, d'on s'anaven enduent els ferits per curar-los i després els tornaven. Finalment algú ha dit en veu alta el meu nom i he sentit que veia la llum", ha explicat Elfa, que ha afegit que el seu alliberament ha estat possible gràcies a la intervenció del Ministeri espanyol d'Exteriors i l'Ambaixada espanyola al Caire. El periodista català assegura que els soldats egipcis, que no han volgut veure la seva documentació ni les seves credencials de premsa durant tot el temps que ha estat retingut, obstaculitzen d'aquesta manera brutal la feina de la premsa.

"Són uns mètodes absolutament dictatorials"
Les autoritats egípcies, afirma, "estan detenint la premsa perquè no ensenyin al món com netegen a cops la plaça de Tahrir. Són uns mètodes absolutament dictatorials". La junta militar que dirigeix Egipte des de la caiguda de Mubarak, està, segons l'opinió del reporter català, "en el tall de la navalla i ha d'elegir entre avançar de veritat cap a la democràcia per la qual van lluitar els revolucionaris del 25 de gener i van morir gairebé mil persones o caure en una dictadura de caire militar o de signe islamista".

Al seu entendre, el violent desallotjament de la plaça que ha tingut lloc "és incomprensible quan els manifestants ja havien anunciat que se n'anaven per ser el començament del (mes sagrat musulmà del) Ramadà".

segueix-nos «