Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

El govern regularà les llars de criança a partir del curs vinent

Bassa ha demanat al bisbe de Solsona que rectifiqui després de relacionar l'homosexualitat amb l'absència de la figura paterna.

24/05/2017 10:30h

Àudio:

El govern aprovarà la setmana vinent el decret que regularà les llars de criança, professionals que cuiden a casa seva un grup reduït d'infants de 0 a 3 anys. Atèn així a la reclamació del sector i posa fi al buit legal que existia fins ara a Catalunya. La consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, ha avançat a La Xarxa, que el text anirà dimarts vinent a acords de govern i que l'objectiu és que el decret llei entri en vigor al setembre. "Comencem ara el decret, podria començar el curs vinent, i el que fem ara és regular un tema que ja existeix. Ara s'haurà de fer un contracte entre la persona que hi deixa el seu fill i la mare de criança". 

Aquestes mares hauran de complir uns requisits que, segons ha avançat la consellera, seran "tenir el grau de formació en Educació Infantil, tenir uns metres quadrats adequats, que estiguin dedicats específicament per atendre els nens a casa, i fer-se càrrec d'un màxim de quatre infants d'edats diferents". També s'exigirà un projecte pedagògic que e spot basar en el joc i basat en corrents pedagògics diversos. Bassa ha afegit que es farà un control sobre aquesta activitat, amb inspeccions que farà el departament. Les mares que s'hi vulguin dedicar hauran de registrar-se, prèviament, al mateix departament. 

Les llars de criança són un servei de conciliació familiar, per hores i flexible. És un model molt estès a la majoria de països europeus. A Alemanya, per exemple, se subvenciona com a alternativa a les llars d'infants i, en molts països, s'ofereix per a infants de fins a 6 anys, quan l'educació ja és obligatòria. De moment a Catalunya només es planteja per als 0 a 3 anys però no es descarta ampliar-ho en un futur si h ha demanda.

En aquests moments hi ha com a mínim 180 professionals que ja exerceixen aquesta professió, agrupades a l'Associació de Mares de Dia. Al departament li consta que n'hi ha 50 més que no formen part d'aquesta associació. La inseguretat jurídica ha obligat a algunes d'elles a tancar per pressió dels veïns, dels municipis o de les llars d'infants que ho veuen com una competència. Per aquets motiu el govern ha posat fil a l'agulla. Tot i això, no hi haurà cap tipus de subvenció per part del govern. Becar els alumnes que hi vulguin anar es deixarà en mans dels ajuntaments. 

El bisbe de Solsona

Bassa també s'ha referit a la polèmica glossa dominical del bisbe de Solsona, Xavier Novell, que va relacionar l'homosexualitat amb l'absència de la figura paterna. L'Observatori contra l'Homofòbia reclama a la Generalitat més contundència contra les afirmacions del bisbe. Bassa ha recordat que el posicionament del govern és tolerància zero. "Vam portar la glossa a serveis jurídics per saber si podíem aplicar sanció i ens van dir que no. El que hem fet és enviar-li la llei de l'homofòbia, aprovada l'any passat, perquè sàpiga en quin moment es troba la qüestió i el país. Perquè quan parla de la falta de pare està posant en dubte la feina de moltes famílies monoparentals, ni cristians ni no cristians. Són declaracions homòfobes. És horrorós que encara surti gent amb aquestes idees. Però per sancionar hauria d'haver concretat la paraula homofòbia i ell en la glossa no la hi diu. No tot el que és denunciable és sancionable". 

Bassa ha insistit però que "el bisbe hauria demanat disculpe. I espero avui aviam quina és la resposta" ha reblat. 

 

segueix-nos «