Dimarts 17

Setembre de 2019

El turisme genera 20 milions d'euros diaris a Barcelona

El primer diagnòstic sobre el sector deixa clar el seu pes econòmic però reconeix que genera “inquietud ciutadana”

14/11/2009 13:28h

Molesta. Fa que la ciutat estigui més plena, que no es pugui caminar, que la Boqueria estigui deixant de ser un mercat i que farmàcies i ferreteries es converteixin en botigues on comprar samarretes del Barça. Tot això és cert, com també ho és que el turisme és un dels sectors que donen vida a una Barcelona en crisi. Molta vida, si es jutja pels números: l'activitat turística de Barcelona genera un impacte econòmic d'uns 20 milions d'euros diaris. Així es desprèn del primer càlcul realitzat, recollit en el diagnòstic que presentarà el coordinador del Pla Estratègic de Turisme, Enric Truñó, la setmana que ve a la comissió de Promoció Econòmica.

El diagnòstic destaca, a més, l'important efecte multiplicador del turisme per a l'economia de la ciutat, on més del 25% dels seus impactes es distribueixen en sectors no directament considerats turístics. Respecte a la promoció turística, el document assegura que "les coses s'han fet bé" amb la creació, fa quinze anys, de Turisme de Barcelona (un consorci publicoprivat, conformat per la Cambra de Comerç i l'ajuntament). "Turisme de Barcelona és un model admirat, un exemple de promoció que molts altres destins volen imitar. Tot i així, per afrontar el futur amb garanties, podria caldre repensar la seva definició, rol i fonts de finançament partint de l'experiència d'èxit acumulada a tots aquest anys", apunta el document.

 

El document, al qual ha tingut accés Efe, és fruit del procés de reflexió desenvolupat entre setembre de 2008 i octubre de 2009 i en què han participat unes 600 persones, entre les quals hi havia representants d'institucions, òrgans de govern i agents més representatius de Barcelona relacionats amb el turisme i la ciutat. Segons el diagnòstic, el volum de visitants de Barcelona suposa que es produeixen cada any uns 25 milions de pernoctacions en tota mena d'establiments, incloses fins i tot aquelles que tenen lloc en "cases de familiars i amics".

“Inquietud ciutadana”
El document reconeix que el creixement i diversificació de l'oferta i la demanda turística experimentada en el transcurs dels últims anys ha anat acompanyada d'una "certa inquietud ciutadana, que en un marge relativament curt de temps ha vist com el teixit social, comercial i urbanístic de la ciutat s'ha transformat molt significativament". "En aquest context, han emergit opinions crítiques amb el turisme, desaprovant no tant el turisme en si mateix, sinó la carència de gestió dels seus impactes o simplement la sensació d'abandonament", afegeix.

Indica l'informe que "els problemes derivats de la massificació, els processos de transformació de les activitats comercials o els problemes de coexistència i cohabitació en entorns turístics -fonamentalment en la Sagrada Família, en el Park Güell i en molts llocs de Ciutat Vella-, són algunes de les complicacions que dificulten l'acoblament del turisme a la ciutat".

En aquesta línia assenyala que "últimament, la gran presència de visitants a Barcelona fa evident la necessitat de gestionar els impactes del turisme en el marc d'una nova política turística per a la ciutat", de manera que el turisme sigui "una cosa de tots, bàsicament perquè el conjunt de la població rep els impactes, tant positius com negatius, que genera aquesta activitat, ja sigui directament o indirectament".

segueix-nos «