Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica

"Els talls de llum s'eviten però les famílies s'endeuten"

L'Aliança demana que es condoni el deute a les famílies i exigeix a la Generalitat que signi els convenis amb les companyies

15/12/2017 11:04h

Àudio:

La Llei 24/2015, en matèria de pobresa energètica, encara és vigent. El Constitucional només va anul·lar els aspectes relacionats amb l'habitatge. Aquesta norma, a Catalunya, ha permès aturar 39.000 talls de subministrament elèctric però no ha aconseguit frenar el deute de les families. Des de l'Aliança contra la pobresa energètica, Maria Campuzano ha reclamat que es condoni aquest deute perquè les famílies no el podran assumir. Per fer-ho possible exigeix a la Generalitat que firmi els convenis amb les subministradores, previstos en la llei.

"Això és una qüestió de voluntat política, els talls s'eviten però les families s'endeuten". Campuzano insisteix que els convenis que l'administració havia de firmar amb les companyies elèctriques perquè condonin els deutes no han tirat endavant. "El deute és encara un tema per resoldre i les empreses no entenen encara que estan gestionant un dret bàsic", ha argumentat.

Campuzano ha recordat que "la Llei 24/2015 és la més garantista a tot Europa i està totalment en vigor a Catalunya pel que fa a pobresa energètica, malgrat que hi hagi partits que diguin el contrari". És important, ha dit Campuzano, que un cop les famílies recuperin el subministrament presentin denúncia contra la companyia perquè s'està saltant la legalitat. Si no ho volen fer els mateixos usuaris ho poden fer els ajuntaments, a través dels serveis socials "tot i que hem detectat que hi ha consistoris que no ho fan".

Pel que fa al deute que acumulen les famílies, l'Aliança ho té clar: "reclamem que el deute de les famílies que no poden pagar les factures sigui assumit per les empreses subministradores, que tenen molts beneficis milionaris, i no pels ajuntaments", ha reblat Campuzano. 

El bo social

El PP i el PSOE han aprovat el bo social elèctric que plateja descomptes del 25% al 40% de les factures amb uns barems de renda molt baixos. Un pegat que no soluciona el problema?

Segons la PAH, la protecció que regula els talls és “ínfima”, trasllada tota la responsabilitat a l'administració que, si no paga el 50% de les factures, no podrà protegir les famílies més vulnerables dels talls elèctrics. A més, no inclou cap protecció estatal contra els talls de gas o d'aigua. Campuzano ha explicat que "les companyies no informen dels descomptes i Endesa posa pals a les rodes".

segueix-nos «