Dijous 13

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Mayoral, alcalde de Granollers

"Ens agradaria que la Generalitat confiés més en els ajuntaments"

L'alcalde de Granollers, del PSC, ha dit que la mort de Carme Chacón és dolorosa per al país. Ha destacat la fortalesa i la persistència de l'exministra de Defensa

10/04/2017 10:29h

Àudio:

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha fet una crida a la Generalitat perquè cedeixi competències en matèries sensibles, com ara l'habitatge o l'ensenyament. Mayoral ha dit que cal un debat, una revisió a fons, del model competencial actual i ha posat l'exemple del model educatiu de Finlàndia: "Quan parlem del sistema educatiu a Finlàndia i del seu èxit ens oblidem que és un sistema municipal. L'alcalde o l'alcaldessa que no ciuda les escoles del seu poble, dura quatre dies". I el mateix ho ha extrapolat a les polítiques d'habitatge.

Mayoral ha insistit que "han canviat les circumstàncies: hem d'apostar pel lloguer, per un bon parc d'habitatge públic, per una integració de l'habitatge públic. Ens agradaria que la Generalitat confiés més en els ajuntaments i que, els 170 habitatges públics que té el govern, els gestionés no l'Agència Catalana de l'Habitatge, sinó l'Ajuntament de Granollers. I els hem ofert un conveni. Hem de canviar les bases de les polítiques d'habitatge". L'alcalde ha explicat que han posat la proposta sobre la taula del govern, i ara està en fase d'estudi fins a final d'any. Preguntat sobre què hi diu la Generalitat, Mayoral ha estat contundent: "El govern de Catalunya no és massa amant de cedir competències als ajuntaments".

Els reptes del 2017

Més enllà de millorar les polítiques d'habitatge, aquest 2017, l'alcalde de Granollers confia que serà l'any de la consolidació del desdoblament parcial de la R-3. "Aquest tema ha avançat molt. Estem treballant ja sobre el terreny, amb el projecte executiu. Per tant, estic convençut que estarà acabat a final d'any i es podrà licitar el 2018. Tot ens fa pensar que hi ha un itinerari de camí que no té marxa enrere. Això vol dir que cal reformar l'estació Granollers-Canovelles". Tot i això els pressupostos generals de l'Estat no preveuen cap partida per a aquesta obra "esperem que estigui amagat en alguna partida. Hem presentat esmenes per deixar-ho clar. Però estic convençut que aquesta vegada sí, però fins que no veiem licitar no obrirem cap ampolla de cava. La unitat del món local i del govern és un bon símptoma", ha reblat. 

Sobre la connexió ferroviària al Vallès, entre la R-4 i la R-8, prevista al pla director d'Infraestructures i quantificada en 300 milions d'euros, Mayoral s'ha mostrat optimista. "La connexió està prevista i la xifra és assumible. Per tant, estic convençut que ho farem. I més ara que parlem de canvi climàtic i de la lluita contra l'efecte hivernacle". 

La figura de Carme Chacón

"Estic trist per la mort de la Carme, inesperada. És dolorosa per al país i per nosaltres". Primera reacció de l'alcalde de Granollers a la mort de Carme Chacón. D'ella n'ha destacat "la fortalesa i la persistència. Sempre ho ha fet tot molt de pressa. Va ser una peça clau perquè Rodriguez Zapatero fos secretari general del PSOE", ha recordat.

Mayoral també ha lloat les bases que la socialista va fixar en polítiques d'habitatge quan va estar al capdavant del ministeri del ram. "Ella ha deixat un llegat important. Va generar història que alguns mirem d'emular als municipis, com és el lloguer de pisos per a joves. Va fer coses interessants quan teníem el moment tan dur de bombolla immobiliària".

segueix-nos «