Dimarts 19

Juny de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Maria Puig, secretari general de Metges de Catalunya

"Estem absolutament infrafinançats"

Puig adverteix de la fuga de cervells a l'estranger per la precarietat laboral

11/01/2017 10:52h

L'única solució per millorar el sistema sanitari català passa per augmentar el finançament. És la principal reclamació del sindicat Metges de Catalunya. El seu secretari general ha dit a 'L'entrevista' de La Xarxa que "estem infrafinançats. L'única solució real és augmentar la dotació que va a parar a sanitat. I el problema que tenim és que no es preveu cap tipus de solució real. Estem absolutament infrafinançats. Ho estàvem abans de la crisi i ho reconeixíem, i ara ho estem molt més", ha lamentat. 

Les urgències hospitalàries, en el punt de mira

La situació és especialment preocupant als serveis d'urgències dels hospitals, col·lapsats de manera endèmica i agreujada la situació amb epidèmies com la de la grip. "Sis o set anys d'evolució de retallades signifiquen una acumulació de retallades que tard o d'hora acabaran manifestant l'efecte del que representa haver injectat 8.860 milions menys d'euros que han desparagut del camp de la sanitat. En aquest moment el punt més feble són les urgències. Tot aquest temps que hem perdut, ni que ara ens arribés tot l'or del món, la solució no arribaria fins a mitjà termini", ha alertat. 

Segons Puig aquest infrafinançament és el reflex de la manca de voluntat política. I ha llançat aquest missatge al conseller Comín. "La sintonia política i amb els objectius del conseller és total. Però em frapa que quan aquest discurs s'ha de traduir en números i en concreció, em decep. Si el govern augmenta el seu pressupost un 7'5%, per què a sanitat només arriba un 4'5%? Si som prioritaris, si hem de ser socials. Això contradiu les paraules amb els fets. És el que em sobta del conseller Comín. Jo me'l crec, però els fets ens estan posant en una situació difícil", ha reblat. 

El Departament de Salut està preparant un pla per evitar els col·lapses dels serveis d'urgència. Estarà enllestit al març d'aquest any. 

La compra de l'Hospital General de Catalunya

A l'octubre el conseller Comín va avançar que el govern estudiava comprar l'Hospital General de Catalunya. Malgrat això, el grup QuirónSalud, que és el propietari del centre, va insistir que l'hospital, ubicat a Sant Cugat del Vallès, no està a la venda. De moment l'oferta està aturada.

Comín va explicar que el preu de compra s'hauria de situar entre els 50 i els 55 milions d'euros. Des del sindicat Metges de Catalunya, el doctor Puig ha qüestionat la viabilitat d'aquesta operació. "El projecte té una viabilitat molt difícil. Crida molt l'atenció que es parli només de 50 milions d'euros. Jo treballo a l'Hospital del Mar i una ala que va quedar a mig construir, i que ara finançarà l'Ajuntament, acabar aquesta ala costarà 38 milions d'euros. Per tant, com puc comprar tot un complex hospitalari per només 50 milions? I un altre dubte: com es garantiran els drets dels mutualistes?". 

Catalunya, líder en trasplantaments

Catalunya ha batut el rècord en trasplantaments. L'any passat se'n van fer 1.015, fet que situa el país al capdavant dels rànquings internacionals. L'increment de les operacions va acompanyat d'un augment de les donacions d'òrgans, en part gràcies a l'extensió del protocol de donacions a més hospitals. Això descarta la necessitat d'eventuals canvis normatius com el que han fet a França. De fet, el doctor Puig ha explicat que la llei espanyola de trasplantaments és la mateixa que la francesa i que aquests dies ha estat notícia. "Estem confonent. La família no és qui decideix si es dona o no. És el testimoni de la voluntat del difunt. La mateixa llei que ara se li està donant un bombo increïble a França, és la mateixa que tenim al nostre país", ha argumentat. 

Fuga de cervells

Metges de Catalunya ha reclamat al Departament de Salut que adopti urgentment les mesures necessàries per aturar l'èxode sagnant de facultatius a l’estranger. Catalunya s’ha situat per segon any consecutiu com la comunitat autònoma líder en certificats d’idoneïtat expedits a professionals que volen sortir fora de l’Estat espanyol, a la recerca d’una oportunitat laboral millor.

Fins al 22 de novembre, 662 metges de la sanitat catalana han sol·licitat aquest document necessari per col·legiar-se i treballar com a metge en altres països de la UE, un increment del 7,5% respecte a l’any 2015 .

Puig ha alertat que perilla el recanvi generacional perquè estem expulsant del sistema professionals altament qualificiats. "Catalunya encapçala el rànquing de metges que demanen l'acreditació per poder treballar a l'estranger. L'any passat van marxar 660 metges de Catalunya, la immensa majoria per sota dels 40 anys. Ens hem gastat una gran quantitat de diner públic per formar-los com a especialistes reconeguts amb una gran qualitat i quan estan a punt per donar servei a la societat, se'n van a altres països on es respecta el treball del metge i es compensa econòmicament el seu treball", ha advertit Puig. 

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «