Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Manuel Armayones, director de l'e-Health center de la UOC

"Estem arribant a un moment en què les nostres vides són psicològicament insostenibles"

L'expert en noves tecnologies alerta que s'està perdent la capacitat de conversar

07/06/2017 10:49h

Àudio:

Les noves tecnolgies han canviat les nostres vides. En molts casos l'han millorada, però un ús abusiu i descontrolat pot tenir efectes negatius per a la salut mental, especialment dels adolescents. Manuel Armayones, director de l'e-Health center de la UOC ha explicat a 'L'entrevista' que "els joves estan perdent la capacitat de conversar. Prefereixen parlar per text, escrit, perquè poden controlar molt més el flux d'informació. Realment els joves tenen problemes amb això. La conversa dona més informació, verbal i no verbal, però també requereix més esforç i tenim molt poc temps i moltes coses a fer", ha argumentat. 

L'expert va més enllà i diu que "no sé si estem arribant en un moment en què les nostres vides són psicològicament insostenibles. Això explica el nombre d'augments de depressions, d'ansietat, d'intents de suïcidi. A les societats occidentals les taxes són molt altes", ha alertat. 

Balena blava

Últimament s'ha parlat molt d'un fenomen que s'està produint entre els més joves: la balena blava. Una mena de joc de pistes que pot acabar induint al suïcidi. A Catalunya ja se n'han detectat alguns casos i des del govern alerten professors i pares que cal denunciar-los. Armayones ha explicat que "s'ha de deixar clar que coses com la balena blava són delicte. No és cap mena de broma. Però s'ha de tenir el cap fred i contextualitzar. Aquest tipus de jocs utilitzen mecanismes com que la persona hagi d'anar superant petites proves que la porten al reconeixment dins d'un grup. Van rebent premis per superar les proves. Els adolescents reben un 'feedback' positiu. I arriba un moment que perd el control de prendre decisions racionals", ha sentenciat. 

El perfil de joves que poden caure en aquest parany no "són persones amb trastorns mentals o malaltes. O persones dèbils. Les noves tecnologies, les tècniques de persuassió tenen molta més força de la que ens pensem. I hem d'estar vigilants amb el que passa en el nostre entorn".

Els pares com a exemple

L'exemple patern és molt important en l'ús de les tecnologies. "Tu no pots dir a un fill que faci esport des del sofà. Hi ha també un gran problema d'ús abusiu del mòbil entre els pares i és un element de reflexió". 

I la pregunta del milió: a quina edat podem comprar un mòbil als nostres fills? "No hi ha cap estudi que fixi una edat. S'ha de generar una relació de confiança entre pares i fills que reguli l'ús del mòbil". Armayones proposa que es faci una mena de contracte entre les dues parts, per escrit, per garantir el compromís dels adolescents.  

segueix-nos «