Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Debat Dia Internacional de la Dona

"Falta una cultura feminista, més educació i més recursos econòmics"

Dones de diferents àmbits reclamen més educació i més recursos per aconseguir la igualtat

08/03/2017 10:36h

Àudio:

Avui és el Dia Internacional de la Dona, una jornada de reivindicació perquè la igualtat sigui l'eix vertebrador d'una societat cohesionada. És el principal reclam que han fet avui des de La Xarxa Sílvia Casola, assessora tècnica d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona; Isabel Muntané, codirectora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB; Gemma Fillol, fundadora de Comunitat Extraordinària, dedicada a l'emprenedoria de gènere, i Marina Roig, membre de la Comissió de Dones i presidenta de la Comissió de Dret Penal del Col·legi d’Advocacia de Barcelona.

Muntané ha insistit que "falta cultura feminista de forma transversal. Les dones només apareixem dos dies l'any, el 8 de març i el 25 de novembre, i d'aquesta manera és molt difícil introduir els valors que les dones aportem a la societat". 

Són molts els àmbits on encara hi ha molt camí per recórrer. Sílvia Casola recorda que "els homes han de reconèixer que estan en un espai de poder i han de fer el pas al costat pertinent per poder compartir el poder. Això implica compartir les tasques de la llar, compartir la cura dels nostres fills... la socialització que hem tingut ens imposa una sèrie de pressions pròpies que sovint, tot i ser conscients, és difícil. Moltes mares quan deixen els seus fills molt aviat tenen sentiment de culpa, de per què torno a la feina. Això és una imposició", ha reblat. 

La bretxa salarial i la conciliació

Totes han coincidit a dir que hem caigut en la trampa del patriarcat. La dona s'ha incorporat al món laboral i amb això s'ha creat l'imaginari que ja s'ha assolit la igualtat. Però si mirem l'emprenedoria el cas és paradoxal. Fillol ha explicat que la conciliació és un dels motius pels quals les dones decideixen emprendre. És una emprenedoria des de la necessitat. La majoria d'homes emprenen perquè volen èxit i reconeixement. I les dones ho fan per motius molt emocionals i relacionats amb la maternitat i la conciliació. Igual que la bretxa salarial, fets que evidencien que la igualtat no hi és", ha advertit. 

Les dades ho corroboren. Les dones cobren un salari anual un 26% més baix que els homes, segons un estudi de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. El salari mitjà anual masculí és de 27.477 euros, respecte dels 20.324 euros que cobren les dones.

El paper del món local

Les administracions fomenten polítiques d'igualtat, però encara som lluny d'aconseguir-la. 

El govern ha incrementat els recursos destinats a polítiques d’igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral dels 65 mil euros el 2015, als 90 mil el 2016 i als 500 mil euros en els pressupostos del 2017. 

El Departament de Treball també ha format durant el 2016 1.100 directius i representants dels treballadors en matèria d’igualtat i ha inscrit 42 plans en aquesta matèria que afecten 27 mil professionals. 

Però en moltes ocasions els ajuntaments acaben assumint moltes competències en aquest àmbit. Casola ha explicat que "el paper del món local és molt important. Tenim un paper clau de suport als ens locals. Fan falta recursos, mans i molta formació en qüestions de violència masclista, per exemple, formant la policia local, però també en totes accions de sensibilització que es poden fer al llarg de l'any". 

Justament, Marina Roig, advocada, ha explicat que "quan la víctima de violència de gènere va a comissaria hauria de tenir una assistència legal des del primer moment, com preveu la llei. Però la majoria de denúncies les presenta la dona sense cap suport psicològic ni de cap mena. Però cada vegada ens truquen més des de les comissaries perquè aquella dona esperi i tingui un advocat o advocada que l'assessorarà abans de presentar la denúncia perquè pugui prosperar". 

Algunes dades 

Podem dir sense embuts que al nostre país les dones cobren menys que els homes. Basant-nos en un sou mitjà, la desigualtat salarial és d'un 26%.

Les dones també guanyen menys perquè acostumen a concentrar-se en llocs de treball de menor qualificació i formació i per l'impacte de la conciliació laboral i familiar, que gairebé sempre recau en elles.

Aquesta diferència s'accentua al més alt nivell laboral, en la direcció d'empreses i els seus consells d'administració. Només un 20% de les cadires són ocupades per dones. Això vol dir 84 dones dels més de 400 alts càrrecs empresarials que hi ha al país. 

A l'altre extrem del barem de responsabilitats es troben les feines domèstiques. De les hores invertides a les tasques de la llar, dos terços són aportades per la dona i el terç que queda, per l'home. Un percentatge que s'inverteix quan parlem de feines remunerades.

Si es paguessin i es cotitzessin aquestes hores destinades a les tasques domèstiques, el producte interior brut augmentaria en 50 mil milions d'eurus cada any, o sigui, es produiria un 23% més de riquesa.

segueix-nos «