Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Clara Pons Duran

"Hem d'exigir als governs un finançament sostingut per assegurar una recerca de qualitat"

Clara Pons Duran alerta de les elevades taxes de mortalitat maternal a l'Àfrica

12/12/2017 10:23h

Àudio:

"Les morts maternes generen un cicle de pobresa. Les dones que moren deixen fills orfes que viuran en la pobresa". És la crua realitat que afecta països africans i asiàtics i que ha denunciat des de 'L'entrevista' la investigadora Clara Pons Duran, de l'Institut de Salut Global de Barcelona. Pons Duran creu que els recursos per reduir aquestes taxes hi són però no es distribueixen com i on toquen. 

La investigadora assegura que a zones de l'Àfrica subsahariana i al sud d'Àsia moltes dones i nadons moren per complicacions durant el part o el període posterior. Moltes d'aquestes complicacions són prevenibles i es poden evitar amb més recursos. "Si estem investigant tot això és perquè són causes evitables. Un fet com parir no ens hauria de posar en risc com a dones. Falten recursos sostinguts perquè hi ha ONG, actors secundaris, però les seves accions no són sostenibles en el temps. A part necessitem mobilització política. Recursos n'hi ha però a vegades no sabem repartir-los de la manera correcta", ha etzibat.

Finançament sostingut

Clara Pons Duran va denunciar en una carta als diaris la precarietat laboral que pateixen els joves investigadors com ella. Per això reclama "un finançament sostingut. Nosaltres tenim condicions en funció del projecte i costa trobar el finançament. I no tenim mai assegurat això a quinze anys vista. És molt difícil perquè els finançadors són filàntrops. Per això demano un mínim sostingut que pugui assegurar una recerca de qualitat sempre", ha denunciat. 

I aquí també és important fer entendre a la ciutadania la importància que els governs inverteixin en investigació. "No donem benefici directe a la nostra població, no estem produint un producte i és difícil veure quin benefici té per a la nostra societat el que estem fent. La gent sap que la recerca és necessària però si no veiem el benefici directe preferim invertir en altres sectors que repercuteixen directament en la societat", ha argumentat.  

segueix-nos «