Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Maria Jesus Comellas, professora emèrita honorària de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB

"Hem de deixar que els infants experimentin"

Comellas defensa que hem de donar responsabilitat als nens per fer-los responsables

30/06/2017 10:56h

Àudio:

Avui dia sobreprotegim massa els infants? No els deixem experimentar prou? O no els ensenyem l'aprenentatge de la vida? Preguntes que hem fet, a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa, a la doctora en Psicologia, Maria Jesus Comellas, que té clar que hem de deixar que els infants experimentin més. "Hem de deixar que experimetin, no que s'equivoquin. És diferent. Si amb la informació que tenen prenen decisions els hem de fer entendre que no és un error, era la millor opció amb la informació de què disposaven. És un aprenentatge. I els diem: has de fer el que fa tothom, vigila no t'equivoquis, de l'error s'aprèn i anem creant un cercle viciós que mai s'acaba". 

La professora emèrita honorària de Ciències de l'Educació de la UAB ha afegit que no es pot negociar tot amb les criatures. "Hi ha pares que a casa ho negocien tot. Però per negociar es necessita coneixement i responsabilitat i un marrec no les té. Ha de ser responsable només per la informació que té. Cada cosa al seu lloc. Ha de ser responsable a l'espai que jo li deixo perquè l'executi i jo cada dia li aniré eixamplant". 

El debat sobre els deures

Fa mesos que hi ha sobre la taula un nou model d'escola que prioritzar el treball per projectes, sense llibres de text, i que aboga per reduir o eliminar els deures. Comellas ha recordat que l'any 68 ja treballaven per projectes però "no fèiem tant soroll". I sobre els deures ha estat contundent: "no té cap sentit que l'escola demani fer deures a casa. Perquè a casa no som professors de reforç. Perquè no és l'extensió de l'escola. L'escola ha de reconèixer l'aprenentatge que la família ha de donar a casa. Anar a comprar, per exemple, és un aprenentatge increïble. És aquest el paper de la família, no fer els deures. Els estem segrestant el temps familiar".  

La nova generació sènior

L'esperança de vida s'ha allargat i això fa que moltes persones, un cop es jubilen, tinguin encara dues o tres dècades de vida. De vida activa, defensa Comellas. "La decadència, la depressió, els fàrmacs augmenten a una velocitat extraordinària entre la gent gran. És evident que si t'actives et trobes millor. Si hi ha moltes coses al voltant el deteriorament cognitiu i físic és menor", ha assegurat.

segueix-nos «