Dimecres 16

Octubre de 2019

La Xarxa

DESCONGESTIONAR L'ACCÈS A BARCELONA

La Generalitat estudia obrir el carril bus-VAO de l'autopista C-58 a vehicles amb distintiu ambiental

05/02/2014 08:29h

Àudio:

La Generalitat estudia obrir el carril bus-VAO de l'autopista C-58 a més vehicles per incrementar-ne el nivell d'utilització. Menys d'un any després de rebaixar les exigències per circular-hi, hi passen uns 4.500 cotxes, autobusos i motos cada dia, encara lluny dels 7.500 previstos inicialment, tot i els 80 milions d'euros que va costar. Segons ha pogut saber La Xarxa, el primer pas seria permetre la circulació de les flotes de vehicles amb distintiu ambiental. Els municipis del Vallès Occidental reclamen que la carretera serveixi d'una manera per totes per descongestionar l'accès a Barcelona.

Ara mateix hi ha cinc mil vehicles circulant amb aquest distintiu a Catalunya, la meitat taxis. Per aconseguir-lo cal assumir conduir de manera eficient o comprar vehicles més respectuosos amb el medi. La mesura, que va néixer fa mig any, no té cap contrapartida per part de l'administració. La directora general de qualitat ambiental, Assumpta Farran, ha explicat a La Xarxa que obrir el carril bus-VAO a aquestes flotes podrien servir com a incentiu, però cal estudiar si és possible. Al seu torn, la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, ha reclamat que es prenguin decisions per donar utilitat a la infraestructura.

La Generalitat va rebaixar el passat mes de març els requisits per circular pel carril, passant d'una ocupació mínima de tres persones per cotxe a només dos. Justament, el professor de la UPC expert en trànsit Francesc Soriguera ha defensat en declaracions a La Xarxa que cal canviar les normes d'accés al carril per augmentar-ne la utilització. Soriguera considera que el bus-VAO de la C-58 és massa rígid, una estructura de formigó que no es pot adaptar a les diferents necessitats. Per això, considera que la millora ha de passar flexibilitzant-ne l'accés. El professor de la UPC ha proposat permetre el pas a vehicles amb un sol usuari a canvi d'un peatge o fomentar-ne l'ús entre els vehicles de baixes emissions, entre altres mesures.

segueix-nos «