Diumenge 15

Setembre de 2019

La Xarxa

Entrevista Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua

"La immersió lingüística no s'està complint al 100%"

Escuder ha denunciat que l'administració no fa complir la normativa en l'etiquetatge

01/12/2016 10:13h

Àudio:

"La immersió lingüística no s'esta complint al 100%. I a sobre subvencionem pares perquè demanin l'escolarització en castellà dels seus fills". Són declaracions d'Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. Aquesta ONG alerta que hi ha certa subordinació lingüística entre els joves. És a dir, tot i rebre l'ensenyament en català abandonen aquesta llengua un cop finalitzen l'escolarització obligatòria. 

"A Catalunya hi ha un 10% de la població que la seva llengua no és ni el català, ni el castellà, ni l'aranès. La competència és amb el castellà. Hi ha molta gent que ha fet l'ensenyament en català i després no l'utilitza. Cal un nou impuls social a la llengua. És una feina conjunta, de la ciutadania i de les administracions", ha advertit.

Les administracions poc exigents

"L'administració no fa complir les lleis com el Codi de Consum de 2010 i les universitats tampoc apliquen els reglaments lingüístics". És l'alerta que ha llançat Escuder, que ha recordat que només el 5% dels màsters que s'imparteixen a les universitats públiques catalanes són en la nostra llengua. Les universitats tenen reglaments d'usos lingüístics que no es compleixen. 

Els estudiants de la Facultat de Dret de l'Autònoma denuncien que no es garanteixen els drets dels catalanoparlants. La Plataforma per la Llengua els dóna suport. 

Pel que fa a les administracions tampoc ha estat prou contundent amb les empreses que no etiqueten en català. "Hi ha aspectes de la llei de política lingüística del 98 que no s'estan complint. Tampoc el Codi de Consum del 2010. Es va donar un termini a les empreses perquè etiquetessin en català. El termini es va esgotar el juliol del 2011. És a dir, que gairebé tothom està fora de llei i hi ha zero sancions", ha denunciat. 

segueix-nos «