Dijous 24

Octubre de 2019

La Xarxa

Entrevista Francesc José Maria, president de la SCMS i debat sobre el sistema sanitari

"La judicialització de la política no ajuda a educar els ciutadans en la negociació"

Francesc José Maria creu que la figura del mediador en els hospitals no acaba de tenir l'empenta que hauria de tenir

05/06/2018 12:09h

Àudio:

A partir de dijous Barcelona acull el primer Congrés de Mediació en la Salut. Un congrés que vol posar en relleu la importància de la figura del mediador dins del sector sanitari per resoldre conflictes entre els professionals o entre pacients i metges.

Aquesta figuara va néixer fa 6 anys i de moment "té més èxit per solucionar els problemes entre els professionals que amb els usuaris", així ho ha dit el president de la Societat Catalana de Mediació en Salut, Francesc José Maria. Assegura que els pacients no volen pagar per aquest servei i que hi ha una certa desconeixença i desconfiança envers la figura del mediador. Francesc José Maria ha assenyalat que un dels principals problemes que tenen és que els professionals moltes vegades no saben com comunicar una negligència mèdica. Diu que "tenen por de reconèixer un error que perjudiqui la seva carrera professional". "La mediació ajuda a què les parts puguin arribar a un acord, és com un catalitzador". El president de la SCMS ha dit que la judicialització de la vida política no ajuda a educar la ciutadania. "Estan remant en contra de la cultura de la negociació".

Després de conèixer ahir el nom de la nova consellera de Salut, Alba Vergés, els sindicat de Metges de Catalunya ja ha demanat més sensibiliat social. El seu president, Josep Maria Puig, ha assegurat al programa 'L'entrevista' que cal predicar menys i actuar més. Puig ha assegurat que "el 155 ha afectat sobretot a les administracions de la sanitat pública perquè s'han trobat amb moltes traves. Per exemple s'han perdut 25 milions d'euros que podrien haver servit per fer 10 mil intervencions en llistes d'espera".

Maria Carme Sabater, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, ha reconegut que el sistema sanitari és "un bon sistema però per crec que la llei universal de la salut és intocable. No és pot qüestionar, tothom té dret a ser atès per la sanitat tant si es tenen papers com si no se'n tenen".

segueix-nos «