Divendres 22

Juny de 2018

La Xarxa

Entrevista Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania

"La manifestació per als refugiats serà un toc d'alerta a Europa davant de tant cinisme"

Amorós ha retret a l'Estat que es gasti els diners dels fons europeus destinats a l'acollida al manteniment dels CIE

17/02/2017 10:20h

Àudio:

"La manifestació demà a favor dels refugiats serà un toc d'alerta a Europa, un repunt d’esperança davant de tant cinisme". Paraules d'Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, la vigília de la manifestació convocada sota el lema 'Volem acollir', que sortirà a les 16h de la plaça Urquinaona de Barcelona. El secretari de Migracions ha retret a l'Estat que es "gasti els fons destinats a l’acollida a altres aspectes, com ara al manteniment dels CIE".

Amorós ha insistit que demà cal participar a la manifestació de Barcelona perquè "la política internacional, en relació amb la immigració, està basada en la por, però la construcció d'un model social no es pot fer a partir de la por, s'ha de fer a partir d'una idea, d'una esperança. Demà Barcelona serà un repunt d'esperança".

Malgrat que la manifestació sigui un èxit, Amorós no confia que hi hagi cap resposta immediata de l'Estat. "Tenim 13 sentències guanyades a l'Estat que dicten que la feina d'acollida i integració és de les comunitats autònomes i els fons d'acollida que haurien de dedicar-se a això, se'ls queda l'Estat i a vegades se'ls gasta en deportacions i llanxes del Frontex i de la Guàrdia Civil. Aquesta és la realitat", ha etzibat. 

La desobediència

Amorós ha explicat que el govern ha estudiat fórmules per evitar el bloqueig de l'Estat i portar refugiats a Catalunya en vaixell o avió. El secretari de Migracions ha avançat que hi ha una companyia aèria que hi estaria disposada, però no es pot garantir que després els refugiats obtinguin l'asil i el permís de residència. 

Amorós ha dit que si alguna entitat tira pel dret, hi donaran suport, però ha recordat que cal garantir que no es posa en risc la situació dels refugiats. "Jo ho faria en avió per més seguretat. Però la desobediència a les lleis injustes ens l'hem de plantejar alguna vegada, però sempre que estiguis segur que les conseqüències del teu acte són bones per a les persones que dius que vols ajudar". 

Ara per ara, l’única via segura per als refugiats és arribar al país a través del mecanisme europeu

Programa de refugi català

A final del mes vinent, una part dels 240 refugiats que han arribat el darrer any a Catalunya acabaran el programa estatal d’asil que els cobreix les necessitats bàsiques durant un any. Com que les competències en matèria d'asil i refugi són estatals, el govern català ha engegat aquest mes el Programa de Refugi Català, una iniciativa que s’emmiralla en el model canadenc de ‘mentoria’. El programa fa una crida a la ciutadania perquè col·labori en l'acompanyament de les persones refugiades. Ho pot fer inscribint-se com a mentors. De moment la Generalitat ja ha rebut 1.600 peticions, molt per sobre del previst. 

Amorós ha recordat que "Catalunya pot assumir perfectament l’acollida de 4.500 refugiats. Cada any entren i surten 100.000 persones del país". 

Algunes dades 

* Catalunya acollirà 24 dels 66 refugiats que van arribar ahir a l'aeroport de Barajas.

* Comptant-hi aquest últim grup, l'Estat espanyol dona asil a 1.100 persones de les 17.000 que es va comprometre a acollir abans que s'acabi el 2017.

* 65 dels nouvinguts són sirians i només un ve de l'Iraq. Tots han arribat des de campaments de Grècia. Deu aniran a Sabadell, 9 a Barcelona i 5 a Berga.

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «