Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona

"La renda garantida de ciutadania es queda curta"

Busquets alerta que continuem endinsats en una profunda crisi social

20/06/2017 10:55h

Àudio:

Les dades macroeconòmiques positives contrasten amb la càrrega de la crisi sobre els pobres, que els fa encara més. És a dir, continuem immersos en una profunda crisi social. És l'alerta que ha fet a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa, Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona. L'entitat ha atès, en els cinc primers mesos de l'any, un 6% més de persones que en el mateix període de l'any passat. "Hi ha dos factors que expliquen aquest increment: la recuperació econòmica no és tan forta com sembla i hem atès més persones que fugen de països amb conflicte bèl·lic", ha argumentat.

Busquets ha alertat que "ens està venint gent de fora que no ve per tenir una millora econòmica, sinó que venen fugint de la violència. I venen com poden de països com Colòmbia, Veneçuela... en els primers cinc mesos de l'any hem atès més refugiats que en tot l'any passat". 

La pobresa és estructural

Busquets s'ha mostrat sorprès perquè hagi augmentat el nombre de persones per l'entitat. "La crisi i la pobresa s'està fent més intensa i més profunda i les persones han de ser ateses en més aspectes vitals". Busquets alerta que estem demanant a generacions futures, als nostres fills, a construir la seva vida sobre unes bases molt inestables. Bona part s'explica per la manca de polítiques públiques d'habitatge i per la precarietat del mercat laboral. 

"No hi ha una pobresa alimentària, ni una pobresa energètica, ni una pobresa infantil... són segments que estem fent. El que hi ha és una pobresa que afecta una família. I això es solucions, no compartimentant les ajudes, sinó aplicant una política d'ingressos mínims", ha sentenciat. 

La renda garantida de ciutadania

Justament el govern i les entitats socials han arribat a un acord per començar a aplicar, a partir del setembre i de manera progressiva, una renda garantida de ciutadania. Però encara hi ha algun serrell que, segons Busquets, fa que aquesta renda es quedi curta. "En aquests moments hi ha una dificultat. S'havia pactat que quan es fes una demanda que complís els requisits es donaria un període a l'administració de 4 mesos per confirmar la resposta. Ara l'espera és de 8 mesos. I hem de tenir en compte que per accedir a aquest ajut ha de fer sis mesos que no es rep cap prestació", ha criticat. 

El rol de la societat

Busquets ha destacat la solidaritat de la ciutadania. La seva entitat, en temps de crisi, ha rebut més ajuts dels previstos. Però "el problema és que quan aquests ciutadans tenen una resposta solidària en àmbit individual, quan se li demana que doni una resposta col·lectiva li entren tots els dubtes. Per això no exigim a l'administració un parc d'habitatge púbic. Si col·lectivament exigíssim al govern una resposta eficient i transformadora, segurament canviaria la situació. En àmbit col·lectiu s'ha generat una sospita sobre les persones pobres, a vegades generat des de l'administració que ha criminalitzat les persones pobresa", ha argumentat. 

segueix-nos «