Divendres 22

Febrer de 2019

La sentència de les escoles bressol obre la via als ajuntaments que encara no han reclamat a la Generalitat

Les diputacions es queixen de l'esforç econòmic suplementari que ha de fer l'administració local des que el govern català va retallar les subvencions

29/01/2018 09:38h

Les diputacions catalanes es queixen per l'esforç econòmic que els toca assumir en matèria de finançament d'escoles bressol i que no els pertoca per llei. Tres de les quatre administracions provincials tornen a incloure enguany partides per aquest concepte tenint en compte que la Generalitat va eliminar aquesta subvenció l'any 2015. Una qüestió que ara ha arribat als tribunals. La Generalitat, intervinguda ara pel govern espanyol presentarà recurs contra la sentència que dona la raó als municipis que ho van denunciar. Per la seva banda, Elena Moreno, l'advocada que ha tramitat la demanda d'una bona part d'aquests ajuntaments i ha dit a La Xarxa que la sentència obre la porta a la resta de consistoris a fer el mateix.  

36 ajuntaments, entre ells els de més població de Catalunya, van presentar una reclamació judicial i aquest mes de gener el Tribunal Superior de Justícia els ha donat la raó. La Generalitat els ha de pagar les subvencions que durant tres cursos va anul·lar. 26 municipis van presentar una demanda conjunta contra la Generalitat i han aconseguit una sentència favorable que s'afegeix a les primeres que ja van donar la raó a alguns municipis que van tramitar la demanda de forma individual. Són Cornellà de Llobregat, Esplugues, l'Hospitalet, Sabadell, Sant Joan Despí i Terrassa, tots ells governats pel PSC.

Les xifres
Abans que s'iniciessin les retallades, la Generalitat aportava 1.800 euros per alumne i any als ajuntaments per sostenir les escoles bressol públiques. La xifra va baixar fins als 1.600 durant el curs 2010-2011; fins als 1.300 l'any següent, i el 2012 es va suprimir l'aportació, reduïda a 875 euros, que van passar a assumir les diputacions.

La posició de les diputacions
La Diputació de Barcelona insta a replantejar el model de finançament de les escoles bressol. Enguany la corporació dedica una partida de més de vint milions d'euros al finançament de les llars d'infants després que la Generalitat eliminés la subvenció l'any 2015. De fet, al 2010 ja va començar a retallar i des d'aleshores, les diputacions han assumit totalment o en part aquesta competència.

El diputat delegat d'Educació de la corporació barcelonina, Rafael Homet, aposta per repensar, des de les administracions i els partits polítics, la manera de sostenir econòmicament les llars d'infants.

Des de la Diputació de Girona, el seu vicepresident Miquel Noguer apunta que cal esperar que la sentència sigui ferma per prendre decisions però deixa clar que, al seu parer, les diputacions no han d'aportar-hi ni un euro més.

Per part de la Diputació de Lleida, la diputada del PDeCAT i Unió, Rosa Maria Perelló, també culpa el govern central d'aquesta situació per haver retallat les aportacions de l'Estat a la Generalitat en matèria d'educació.

El vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset, remarca la implicació que han tingut les diputacions i destaca que, gràcies a aquestes corporacions, les escoles bressol han pogut continuar obertes.

segueix-nos «