Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Marian Muro, directora general de Turisme de la Generalitat

"Empreses que organitzin iniciatives com Saloufest seran expulsades de l'Agència Catalana de Turisme"

Muro ha confirmat que el govern no es planteja, per ara, modificar la taxa turística

10/06/2016 11:34h

Àudio:

El turisme ha de ser més sostenible i cal reforçar el turisme d'interior perquè el de costa ja està consolidat. Aquestes són algunes de les reflexions que ha fet la directora general de Turisme de la Generalitat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa. Marian Muro també ha explicat que aplicaran mà dura a aquelles empreses que organitzin esdeveniments com el Saloufest, que malmeten la imatge de Catalunya com a destinació turística. "Aquelles empreses que estiguin directament o indirectament donant cobertura a aquestes activitats, se'ls expulsa de l'Agència Catalana de Turisme. No podran participar en les accions promocionals de l'agència i se'ls retiraran tots els serveis i certificats atorgats per l'autoritat turística. Això durant un any. Passat aquest temps, se'ls tornarà a avaluar", ha advertit. 

La taxa turística, un impost eficient

Muro ha defensat l'aplicació de la taxa turística, un impost que va entrar en vigor a final del 2012 i que ara comença a donar fruits. L'any passat es van recaptar més de 43 milions d'euros, un 40% més que el 2014.

El debat que hi ha ara damunt la taula i que ha obert el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, és si cal o no modificar-lo. Salvadó no descartava introduir canvis, per exemple, en els turistes que visitin l'anomenat BCN World, si tira endavant. Muro, però, ha assegurat que de moment no es plantegen cap modificació de la taxa. "No hi ha cap intenció de modificar-ho a curt temini. Jo no sé si amb motiu del BCN World es vol donar un tractament especial. No dic que no hagi de ser així, que rebi un tracte especial, però jo no tinc cap instrucció que hagi de ser així", ha explicat. 

El turisme a Barcelona...qualitat i no pas quantitat

Un altre debat, arran de l'arribada de creuers a Barcelona d'alta capacitat, és si la ciutat pot assumir aquest volum de visitants per no alterar la vida dels veïns. Muro creu que aquest debat s'ha de fer amb serenor. "A Barcelona hi ha una pressió turística real. Cal aplicar mesures per veure com es pot compatibilitzar una ciutat d'èxit turístic amb la vida dels residents", ha apuntat. Muro no aposta per més càrregues impositives, com ha proposat el consistori barceloní. 

Per a Muro la capital catalana ara mateix rep massa turistes. "La moratòria hotelera no és una mesura correcta per reduir aquesta pressió turística. Barcelona és petita i tothom que la visita vol anar als mateixos llocs. I es col·lapsen. Hem de començar a pensar que potser hem de dossificar el nombre de creuers, d'autobusos amb turistes que no pernocten a la ciutat. Igual la Sagrada Família no pot rebre tants turistes com ara? El problema es genera al voltant del monument de Gaudí i potser no és positiu per a la ciutat", ha reblat.

Mira 'L'entrevista'

segueix-nos «