Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Jaume Casals, rector de la UPF

"Les universitats ens estem morint de gana. Comencem a fer figa"

Casals proposa bonificar les universitats que facin una política de gènere correcta

18/05/2017 10:40h

Àudio:

Les universitats i la cultura haurien de centrar les prioritats del govern. "No ens han mirat prou". Reivindicació del rector de la UPF, Jaume Casals, a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa. "Mentre a l'agenda del president de la Generalitat no hi hagi una setmana a l'any en què el primer tema sigui cultura i universitats, deixem-ho córrer perquè no podrem fer un pas endavant. Ara els resultats que tenim són molt bons, però no es podran mantenir", ha advertit Casals. 

I ha utilitzat un símil esportiu per evidenciar el problema. "Com es diu a les curses, ens estem menjant múscul, fent uns temps molt bons però ja veurem quantes carreres, quantes curses més podrem fer". 

Les solucions

I per on passa la solució per revertir la situació? Doncs per millorar el finançament de les universitats i, alhora, dotar-les de més autonomia. "Això vol dir més llibertat de moviment i que després ens demanin comptes de com hem utilitzat els recursos. Volem que es retirin les lleis de la nostra cuina, del nostre menjador. Una mica més de confiança i després supervisió". 

Casals també reclama una reforma de l'actual legislació espanyola sobre universitats. "No tenim la llei que necessitem. Necessitem una llei més senzilla, que orienti la línia a seguir però el govern no pot estar entrant a la cuina constament, pensar que per la via de les lleis i dels decrets es pot esculpir una universitat. Ens haurien de donar una mica més de marge". 

Els problemes

Casals ha encetat el seu segon mandat com a rector amb un problema que es deriva també de la legislació: el relleu generacional del professorat. "És un dels problemes més greus. La UPF es va fundar fa 27 anys amb professors brillants que aleshores tenien 40 anys i ara tots ells estan al final de la seva carrera. Tenim una gran densitat de persones en edat avançada després de ser sotmesos a la 'taxa de reposició', és a dir, no podem reemplaçar professors si no tenim jubilats. I nosaltres no en tenim. La crisi del relleu generacional la tindrem. D'aquí cinc anys ens trobarem que bona part dels professors que van fundar la Pompeu no hi seran. I el relleu no es pot fer d'un dia per l'altre, s'ha de fer gradualment". 

El rector ha afegit una altra preocupació: el 85% dels catedràtics de la Pompeu Fabra són homes. I fa la següent proposta, més enllà de la seva universitat. "A més de poder pagar les factures de la universitat, quan disposi de recursos per invertir en la meva universitat, els primers seran per intentar corregir això. Cal bonificar aquells àmbits acadèmics que apostin per equilibrar, des del punt de vista de gènere, tot el professorat. Quan tenim el 85% de catedràtics i només 15% de catedràtiques ens estem perdent una gran quantitat de la població, de talent femení. Dones que haurien de ser allà i no hi són", ha assenyalat. 

Les taxes universitàries

La setmana passada els sindicats d'estudiants es van manifestar contra el preu de les taxes universitàries. El govern ha anunciat una rebaixa del 30% per al curs vinent per a les famílies amb menys recursos. Casals ha posat el següent debat damunt la taula: "estem acostumats a una universitat molt oberta. A Alemanya és gratuïta, però els obstacles per accedir-hi són més grans que els que tenim aquí. El debat és si hem d'apostar per la gratuïtat o anar cap a la via de més aportació dels estudiants, però amb una política de beques decidida i més clara que, de moment, a Catalunya no tenim. Les dues coses són cares", ha reblat. 

segueix-nos «