Dimecres 16

Octubre de 2019

La Xarxa

Manel Esteller: “D'aquí 10 anys el 80% dels pacients de càncer es curaran”

30/09/2014 11:10h

Àudio:

El director del programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) es mostra molt optimista sobre la investigació del càncer. “Cada any afegim un 2% més de pacients que es curen”, ha explicat, “i això vol dir que en 10 anys, el 80% de càncers es curaran”. Manel Esteller ha deixat clar que no serà un creixement homogeni i no afectarà per igual tots els tumors.

L'investigador de l'IDIBELL aposta obertament per un estat propi per a Catalunya: “les coses en investigació anirien millor”. Esteller ha explicat que el 85% dels projectes que la Unió Europea ha concedit a l'estat espanyol han anat a parar a Catalunya. “Europa no fa cap biaix a l'hora de donar projectes. A l'estat potser hi ha correcció territorial, més enllà de la qualitat, i això és un problema”, ha dit l'investigador. Manel Esteller reconeix sense embuts que en alguna ocasió aquesta correcció territorial ha fet perdre projectes a Catalunya tot i tenir més qualitat.

En una entrevista a La Xarxa de Comunicació Local, Manel Esteller ha anunciat que a finals de 2015 probablement ja estarà disponible als hospitals el test diagnòstic sobre el càncer. És una nova prova que permet trobar quin tipus de càncer pateix cada pacient. “Sovint els metges es troben amb tumors que no saben d'on venen i, per tant, no es pot fer el tractament més adequat”, ha explicat Esteller.

Pel que fa a les retallades pressupostàries, l'investigador de l'IDIBELL ha matisat que a casa nostra els pressupostos no s'han reduït, però sí congelat. “A Catalunya es pot fer molt bona investigació actualment però els recursos estan al límit. Un menjar congelat dura el que dura i és moment de posar més menjar al congelador”, ha sentenciat Manel Esteller.

segueix-nos «