Dimecres 16

Octubre de 2019

El Servei Català de Trànsit vol habilitar carrils obligatoris per a motos a les entrades i sortides de les grans ciutats

18/12/2018 09:00h

Àudio:

És una de les mesures que estudien les autoritats després de constatar que l'accidentalitat amb motoristes no ha aconseguit reduir-se des de fa pràcticament una dècada. Així ho ha explicat a La Xarxa, Òscar Llatje, coordinador de Seguretat Viària i Mobilitat del SCT que ha confirmat que es prepara una prova pilot a l'autopista del Vallès, la C-58, on hi ha el bus-Vao, que permetria la segregació d'espais.

En cada 4 de 10 accidents amb morts o ferits greus dels darrers 3 anys, hi ha involucrat un motorista. I és precisament per aquesta xifra que aquest col·lectiu de conductors està en el punt de mira de les autoritats de trànsit sobretot des de l'any 2010, en adonarse que des d'aleshores la sinistralitat amb motocicleta no disminueix, al contrari del què passa amb la resta de vehicles en què s'han aconseguit uns guanys importants en seguretat viària.

“Això ens preocupa molt”, diu Òscar Llatje a La Xarxa. “Veiem que no estem arribant a aquest tipus d'usuari, no l'estem convencent d'una conducció més segura i tampoc l'usuari se sent eludit. És com una mena d'incomunicació social entre l'administració on les dades i estadístiques són esfereïdores i els motoristes que potser no acaben de tenir en compte que porten un vehicle que té un risc una mica més elevat, que necessita unes capacitats també més elevades i que és el feble de la carretera, perquè és el més abundant, si més no al nostre país”.

És a partir d'aquesta escassa incidència en les campanyes de conscienciació que el Servei Català de Trànsit explora altres vies per intentar capgirar les estadístiques. Òscar Llatje parla clar, la filosofia general d'aquesta proposta pilot és molt òbvia, ja s'està aplicant a les grans ciutats que han reordenat els espais per a bicicletes i vianants en funció de les diferents velocitats i febleses de cadascun dels usuaris. Seria el mateix aplicat a les entrades de les grans ciutats i per a motos.

Al marge de la prova pilot a la C-58, amb caril bus-Vao que facilitaria molt les coses, com s'aplicaria a la resta de carreteres ? El coordinador de Seguretat Viària i Mobilitat explica que “no restringiria un dels carrils però probablement sí que amb pintura o amb alguna mena de separació, s'hauria d'habilitar el voral o un carril, depenent de cada lloc. Estem decidits a segregar els dos espais sobretot a les entrades i sortides de les ciutats”.

segueix-nos «