Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Roser Vallès, responsable de donacions del Banc de Sang i Teixits

"Quan dones sang, salves tres vides"

Avui és el Dia Mundial del Donant de Sang

14/06/2017 10:58h

Àudio:

A Catalunya fan falta, cada dia, entre 800 i 1.000 donacions de sang. Avui és el Dia Mundial del Donant i, tot i que ara mateix hi ha reserves per a 10 dies, els responsables del Banc de Sang i Teixits fan una crida a la donació perquè a l'estiu les reserves baixen un 30%. Roser Vallès, responsable de donacions del Banc, ha recordat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa que "quan ens treuen la sang, quan arriba al Banc la dividim en tres components: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Per això diem que quan donem sang salvem tres vides perquè cada un dels components anirà a una persona diferent".

Ara mateix no hi ha mancança de sang de cap grup. Les reserves estan bé, n'hi ha per a 9/10 dies que és el temps òptim tenint en compte que la sang és un producte biològic i, per tant, caduc. Tot i això, Vallès ha recordat que a l'estiu, amb la calor i les vacances baixen les donacions prop d'un 30%. Per aquest motiu "hem de seguir exactament igual. Disminueixen les donacions un 30%, però el nombre de malalts no. Per tant, hem d'intentar revertir aquesta situació". 

Donacions de cordó umbilical

Les cèl·lules del cordó umbilical tenen la capacitat per fabricar sang i es pot fer servir per restituir la producció de sang d'una persona malalta. Es poden congelar i descongelar i serveixen com a font de trasplantament de moll de l'os. Actualment l'origen del 40% dels trasplantaments de moll de l'os són de sang de cordó umbilical.

Per fer l'extracció d'aquestes cèl·lules es punxa la vena umbilical i se n'extreuen uns 100 centímetres cúbics. Aquesta sang s'ha de congelar abans de dos dies i traslladar-la al banc de cordó, on se separaran les cèl·lules mare de la sang.

És en el moment de part quan s'ha de fer aquesta operació poc sol·licitada encara a la sanitat pública, segurament, per falta d'informació. "Tenim uns grans professionals sanitaris, però a vegades hi ha manca d'informació. Hem de fer un pas més endavant i ser més proactius i parlar amb els serveis de ginecologia i obstetrícia", ha garantit Vallès.

El primer banc de cordó umbilical de Catalunya es va crear l'any 1995 a Barcelona.

segueix-nos «