Dissabte 20

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Octavi Bono, director general de Turisme

"Podríem incrementar la taxa turística sempre que hi hagi consens total amb el sector"

Ha admès que no està en estudi augmentar el tant per cent de diners recaptats per la taxa que van a parar a mans dels ajuntaments, que ara és del 30%

19/10/2016 10:41h

Àudio:

La Generalitat no descarta augmentar la taxa turística si hi ha consens amb el sector. El debat és damunt la taula, segons ha explicat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa, Octavi Bono, director general de Turisme. "La revisarem amb el consens i l'acord amb el sector. Podria haver-hi un increment si es fa de manera consensuada amb el sector. La condició és que hi hagi consens. Se'm fa difícil contestar hipòtesis, però hi ha el compromís que la revisió de la taxa s'ha de fer amb el sector", ha assegurat. 

Un sector que, de moment, no veu amb bons ulls aquest increment. Així ho van expressar els hotelers de la demarcació de Girona el mes passat.

Tot i això, Bono ha avalat l'impost i ha assegurat que no s'han confirmat els mals auguris que alguns pronosticaven quan es va posar en marxa, el novembre del 2012. Segons Bono, les xifres ho evidencien: la Generalitat ha recaptat amb la taxa 133 milions d'euros."Hem de ser capaços d'ajustar l'impost perquè totes les previsions catastrofistes del que ens passaria si posàvem en marxa la taxa, no s'han produït. Al contrari. Tenim un instrument vàlid per generar política turística, recursos que es traslladen després al sector i als nostres municipis, a la capacitat del govern de desenvolupar activitat turística. Sinó pràcticament no tindríem capacitat d'impulsar polítiques turístiques", ha sentenciat. 

No hi haurà canvis, però, en el percentatge que reben els ajuntaments arran de la recaptació de la taxa turística, que ara és del 30%. El sector hoteler s'havia queixat de la mala gestió d'alguns consistoris que, en alguns casos, havien substituït les partides de turisme pels diners recaptats amb l'impost. "El sector reclama que s'apliqui millor. Estudiarem mesures que ens ajudin a crear sistemes de gestió sòlids, més consistents que facin que l'aplicació de la taxa sigui en la direcció que s'espera", ha explicat Bono. 

L'aeroport de Girona, aixeca el vol

L'aeroport de Girona-Costa Brava va perdre al setembre poc més de 18 mil passatgers, però aquest retrocés és puntual perquè les previsions d'AENA apunten que el 2017 serà un bon any. "Les previsions són de propiciar una inflexió en aquesta tendència de caiguda. Això ha passat perquè Ryanair fa un gir en la seva estratègia i intenta canviar el seu model. Va apostar per Barcelona i això va anar en detriment d'aeròdroms com el de Girona. Però les previsions de la companyia irlandesa són de creixement i la diversistat de companyies a l'aeroport de Girona comença a ser una realitat", ha garantit. 

Saloufest: el final d'un esdeveniment que resta

El Saloufest era un esdeveniment que no sumava, que restava. Aquesta afirmació del director general de Turisme explica la satisfacció del govern després que els organitzadors anunciessin a principi de mes que no hi hauria més edicions. "Perjudicava la imatge de Salou, tots els implicats estem ara més tranquils. Tot i això, el municipi va rebre l'any passat 1.850.000 turistes. El Saloufest movia uns 9 mil estudiants britànics. És un 0'4%. Més del 60% dels turistes de Salou són famílies amb fills menors de 13 anys", ha reblat. 

segueix-nos «