Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social

"S'esgoten els programes d'acollida de refugiats. Els ajuntaments patiran"

Illa confia que abans de l'estiu el Parlament aprovarà la Renda Garantida de Ciutadania

26/04/2017 10:44h

Àudio:

La Taula del Tercer Sector Social alerta que s'estan esgotant els programes europeus i estatals d'acollida de refugiats -d'un any de llargada- i ara aquestes persones quedaran desamparades. I qui haurà d'assumir-ne l'atenció? Com en altres ocasions els ajuntaments, que són l'administració més propera. El president de la Taula, Oriol Illa, ha criticat des de 'L'entrevista' que "es pensi que es pot fer acollida a refugiats amb un programa d'un any. Has de pensar més a llarg termini, en un any no es resoldrà la situació. Has de programar polítiques a llarg ternini perquè s'esgoten els programes i no hi ha previsió de donar continuïtat. I qui patirà aquest problema? Els ajuntaments. Ara començarem a veure les conseqüències". 

Aquesta situació obligarà els consistoris a dotar de més recursos els serveis socials i assumir el suport econòmic que garantia la Unió Europea. Però del debat és més de país "perquè cadascú acabarà fent les polítiques en funció de les necessitats que tingui. No es pot fer només una rebuda, que les entitats i l'administració local ho han fet molt bé, sinó que s'ha de fer un acompanyament, un acolliment en condicions. Això vol dir un seguiment durant mesos, anys, el temps que convingui. Perquè sinó el que ens pot passar és que es generin noves bosses d'exclusió", ha alertat Illa. 

La Renda Garantida de Ciutadania, més a prop

És el complement salarial mensual de 664 euros que haurien de rebre les persones amb un baix nivell d'ingressos. Hi ha un preacord amb el govern, els grups parlamentaris i les entitats socials que hauria de facilitar l'avantprojecte de llei d'aquesta renda abans de l'estiu. Oriol Illa hi confia tot i que hi ha un escull, un serrell que cal superar. "Hi ha un consens molt gran, fa tres anys que hi treballem. Però cal impuls polític. Comprometre's que a partir de l'octubre ja hi hagi uha Renda Garantida de la Ciutadania". El debat se centra en si es pot ser beneficiari d'aquesta renda si es treballa, amb una feina precària. Aquest és el punt de desacord. 

L'objectiu és que les famílies monoparentals amb fills a càrrec i sense cap ingrés la comencin a percebre el setembre d'aquest any. Tot i que l'objectiu és que la rebin totes les persones amb uns ingressos mensuals inferiors a l'índex de suficiència de Catalunya, fixat, precisament, en els 664 euros.

La pobresa, es cronifica i es fa invisible

Fa anys que les entitats socials alerten d'un nou concepte, el de treballador pobre, però ara també cal afegir-hi el de pobresa invisible. Illa ha dit que "durant molts anys hem actuat sobre l'emergència. Ara hem de concretar com treballem per acabar amb la cronificació de la pobresa. Calen recursos econòmics, però també mesures per garantir la inserció laboral. El sistema econòmic actual genera nous perfils de pobres. I això ho hem de canviar", ha reblat. 

I la reflexió va més enllà. "Ens hauria de preocupar molt que hi hagi un 19% de catalans en risc d'exclusió i pobresa. Ens hauria de preocupar molt que hi hagi 300 mil persones que fa més de dos anys que no treballen. Perquè tot plegat genera dificultats perquè aquestes persones es tornin a reinserir a la societat. Hi hauria d'haver una consciència general", ha reflexionat. 

segueix-nos «