Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Ramon Font i Teresa Casals

"Si volem educació de qualitat s'ha de treballar amb llibertat"

Avui el Congrés debat dues proposicions de llei del PP i Cs per intervenir més en l'escola pública catalana

21/11/2017 10:43h

Àudio:

El món educatiu també es ressenteix de l'aplicació del 155. Els actors implicats alerten que si s'instal-len els efectes d'aquest article a les escoles hi haurà un gran retrocés. Ramon Font, portaveu d'USTEC-STE's ha dit a 'L'entrevista' que "si volem una educació de qualiat, s'ha de treballar amb llibertat. Si s'allarga el 155 tindrem una pitjor qualitat educativa". 

Els efectes d'aquest article ja són reals. D'una banda perquè el govern espanyol, ha nomenat Miquel Mateo, fins ara secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, director general de centres concertats i centres privats del Departament d'Ensenyament. També pot haver-hi més efectes a l'inici del curs vinent. El futur govern que sorgeixi de les eleccions del 21-D haurà d'aprovar uns pressupostos, però és possible que els tempos obliguin a començar el curs amb els comptes prorrogats i això pot posar en perill la contractació de nous docents que estava compromesa pel departament i que ara està bloquejada pel 155. "El que necessitem al setembre sense un pressupost no ho tindrem. I això és gros", diu Ramon Font. El portaveu del sindicat ha afegit que "ara mateix el Departament d'Ensenyament és com un vaixell sense timó. Tenim bons mariners però falta un timó. I ara no en tenim". 

Les oposicions de mestres també es veuran afectades pel 155. El ministeri ha aprovat que la prova memorialística serà eliminatòria, és a dir, no es tindrà en compte l'experiència i serà més fàcil que l'oposició la superi qui tingui molt temps per estudiar.  

L'estratègia de la por

El món educatiu viu de ple i de manera directa tot el que està passant en àmbit polític. Vuit professors de la Seu d'Urgell van ser cridats a declarar davant del jutge per incitació a l'odi. Havien explicat a l'aula l'1-O. Des d'USTEC, Font recorda que la realitat no es pot amagar a les aules i que denúncies com aquesta estan generant cert temor entre el professorat. "Estem sotmesos a denúncies perquè agafem por i no seguim fent la feina que fèiem a les aules. Això és una estratègia d'atemorir i hi ha dubtes en els centres. Serà clau el paper de la societat, donant suport i cuidant els nostres docents". 

Des de SOMEscola, Teresa Casals ha dit que PP i Cs "tenen aquesta obsessió, que els nostres alumnes voten independentisme perquè a l'escola no parem de fomentar-ho. És mentida. Mai a la vida en el moment de fer programes educatius s'ha fet, sempre s'ha buscat el consens".

Font ha recordat que "la llibertat de càtedra s'ha de defensar. S'havia trivialitzat molt el concepte que és que en l'exercici de les seves funcions els professionals saben que no ha de ser igual un que l'altre a l'hora d'afrontar un problema. La llibertat de càtedra es va escriure a la Constitució espanyola justament quan es va acabar el franquisme. I ara en tornem a parlar". 

segueix-nos «