Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos

"Sobre la llet animal es fan més afirmacions per modes que per criteris científics"

Caball també ha reclamat una solució definitiva per als purins

01/06/2017 10:22h

Àudio:

La Conselleria d'Agricultura presenta avui un Pla d'acció amb quinze actuacions per millorar la competitivitat i la rendibilitat del sector lleter. Entre d'altres, preveu fomentar la venda de llet crua a granel o diversificar el sector cap a la producció ecològica. A més es crearà l'Institut Català de la Llet, s'indicarà l'origen en l'etiquetatge i es promourà el consum a les escoles. Mesures que valora el sindicat Unió de Pagesos. El seu coordinador nacional, Joan Caball, ha demanat des de 'L'entrevista' que es deixin de banda les modes i es tinguin en compte criteris científics per fomentar el consum de la llet. 

"La llet de soja, d'avena... objectivament no són llet. La llet ha de sortir d'un animal. Demanem més rigor. Les modes són una cosa i les realitats nutricionals una altra. L'aportació nutricional dels làctics és bona per a la mainada. Demanem que quan es facin algun tipus d'afirmacions hem de tenir present que les modes són una cosa i els arguments científics una altra. Es fan més afirmacions per modes que per realitats científiques. Demanem que siguem rigorosos quan s'està parlant de l'alimentació dels infants", ha reblat.  

La fauna cinegètica

Unió de Pagesos reclama mesures urgents per acabar amb la plaga de senglars que afecta, especialment, les comarques gironines. El sindicat exigeix al Departament d'Agricultura que declari l'emergència cinegètica i actuï quan alguna àrea privada de caça no obté els resultats esperats. Tot plegat després que la Federació Catalana de Caça aprovés un escrit amb proposta inassumibles, segons Unió de Pagesos, com ara protegir conreus, i amb un to considerat amenaçador segons el sindicat. Caball ha explicat que "quan hi ha excés d'animals s'ha de reduir. A més, els senglars són trasmissors de malalties. S'hi ha d'actuar. Els caçadors amenacen de no anar a caçar perquè se'ls està pressionant molt. Solucionar un tema econòmic de pèrdues amb una gent que fan un esport és difícil. La gent que gestiona els vedats de caça, si no dona a l'abast, s'ha d'actuar d'una altra manera". 

Els purins, un problema endèmic

La gestió dels purins també és una altra de les qüestions sense resoldre tot i que el govern sempre ha insistit que és un tema de país. El coordinador nacional d'UP ha explicat "que els ecologistes tenen una convicció de producció del medi. Demanem a la consellera que, tot i que intenti no aixafar ulls de poll, es deu als interessos de pagesos i ramaders. No volem una solució provisional que d'aquí tres anys el Ministeri torni a fer tancar les plantes. Perquè molta gent després es queda amb cul a l'aire i no sap com gestionar els purins", ha sentenciat.  

segueix-nos «