Dimarts 18

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Xavier Aldekoa

"Soc una petita part d'un engranatge de canvi"

El periodista acaba de publicar 'Fills del Nil' (Ara Llibres)

06/06/2017 11:19h

Àudio:

Un riu són les persones, tot el que passa a les seves vores i és el que ens explica el periodista Xavier Aldekoa al llibre 'Fills del Nil'. Una crònica de viatge, un recull d'històries de persones que troba durant el recorregut per Uganda, Etiòpia, el Sudan, el Sudan del Sud i Egipte. L'Àfrica i el periodisme són la seva passió i confia que amb la seva feina pot contribuir a millorar la situació d'aquells països i de la seva gent. 

"La feina del periodista és buscar un canvi a mitjà termini. Soc una petita part d'un engranatge de canvi, perquè les coses vagin una mica millor. Però no soc més important que altres, professors, metges, advocats. Si entre tots anem cap a una direcció, anem canviant", ha argumentat.

L'honestedat, la clau del bon periodista

Xavier Aldekoa ens acosta històries de persones, en alguns casos autèntics traumes que trunquen vides. Però el periodista no es queda amb l'aspecte més dramàtic dels seus protagonistes, sinó que ens explica els seus reptes de futur i els somnis. "El que em preocupa molt és no explicar bé, quedar-te en el tòpic. La gent t'està obrint la seva vida i això s'ha de cuidar. És una responsabilitat que visc amb alegria perquè m'agrada descobrir les altres vides de la gent però soc conscient que no és un joc", ha reblat. 

No quedar-se amb la ferida. Aquest és l'objectiu de Xavier Aldekoa. "Normalment parlem de dones violades, nens soldats, refugiats però aquesta gent sentia coses abans, pensava coses abans, té somnis i estima la seva família com nosaltres la nostra. No ens podem quedar només amb la ferida perquè semblarà que el continent estigui sempre vivint un moment traumàtic i sempre tindrem aquesta visió tan negativa de l'Àfrica". 

'Fills del Nil'

El segon llibre de Xavier Aldekoa va ser també el segon llibre de no-ficció més venut durant la diada de Sant Jordi. Això demostra que el que passa a l'Àfrica interessa als lectors. "A la gent li interessa l'Àfrica. Hi ha una generació de joves periodistes que treballem al continent que ofereix una mirada des de la normalitat. Expliquem les coses bones i les dolentes. Quan expliques històries humanes, interessen a la gent. Per tant, si hi ha històries humanes, l'Àfrica torna", ha sentenciat.

I recorda que l'oblit és la pitjor medicina que podem enviar a totes les víctimes de conflictes, de pobresa... "El que estem enviant és un missatge molt perillós d'oblit, de silenci. Gent que ho està passant molt malament. És un missatge molt cruel, el missatge de la indiferència és per sempre. El que t'ha passat quedarà impune. És una ferida que no pot cicatritzar. El més dolorós és el missatge: a nosaltres no ens importa el que us ha passat".

segueix-nos «