Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall

"Els polítics han d'invertir en prevenció de l'Alzheimer per no trobar-nos amb un tsunami"

Camí reivindica el paper dels cuidadors i reclama més polítiques socials per garantir l'accés a les residències dels malalts.

21/06/2017 10:30h

Àudio:

L'Alzheimer no ha rebut la prioritat adequada per part de les administracions. A Catalunya hi ha, aproximadament,120 mil persones que pateixen la malaltia. Cada dia, a Espanya, els costos globals d'aquesta malaltia són de 60 milions d'euros. És la denúncia que ha fet a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa, el doctor Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall. "Als responsables politics els diem que val la pena fer una mica d'esforç en prevenció per evitar que d'aquí poc les generacions futures no es trobin amb un tsunami, amb una situació insostenible en relació amb les persones que pateixen Alzheimer, amb una gran dependència que necessiten residències per ser degudament atesos", ha advertit. 

L'Alzheimer, segons Camí, no ha rebut la prioritat adequada i "això anirà malament si abans no trobem cap més remei. No hi ha cap drecera que no sigui més i millor coneixement científic. Per tant, una mica d'esforç perquè hi hagi més ciència i tot plegat sigui més suportable. És una bona causa", ha argumentat. 

La detecció precoç

La Fundació Pasqual Maragall té en marxa l'estudi Alfa, per mirar d'interferir o alentir el procés biològic en l'etapa de la malaltia física. L'objectiu és ser capaços de reduir el nombre de persones que entren en l'última etapa clínica de la malaltia.

"Serem capaços abans d'això que no de curar la malaltia o revertir el problema quan ja ha arribat a les etapes finals. A veure si som capaços d'aturar el procés biològic en l'etapa assimptomàtica. O bé aturar-ho o entretenir-ho cinc anys, regalar anys de vida sense cap mena de discapacitat. Només que els puguem regalar cinc anys d'endarreriment als malalts, hi hauria un 40% de casos menys de gent malalta en un moment donat. I això té una transcendència econòmica i social enorme", ha reblat. 

L'esperança de vida, ara més llarga que fa uns anys, farà que cada cop hi hagi més malalts d'Alzheimer. "És una malaltia lletja... Pasqual Maragall va contribuir moltíssim explicant que estava malalt. Aquesta gent tan estimada i respectada, el seu cas està adquirint cada vegada una dimensió més gran. Quan va explicar que estava malalt va obrir moltes finestres i va oxigenar moltes cases. L'Alzheimer és una malaltia que no desitjaries ni al teu pitjor enemic", ha explicat Camí.  

L'estudi Alfa es basa a prevenir i treballar amb gent sana per evitar que acabin tenint la malaltia. Hi col·laboren, com a volunaris, més de 2.700 fills o filles de malalts d'Alzheimer perquè els danys al cervell es poden haver iniciat fins a 20 anys abans dels primers símptomes.

Els cuidadors, els grans oblidats

La Fundació Pasqual Maragall també treballa amb els cuidadors, amb grups terapèutics que comparteixen experiències. Camí ha explicat que "el benestar del pacient és proporcional al benestar del cuidador. Si la persona que et cuida està malalment no estarà bé el malalt. És un tema molt important. Reivindiquem el paper de les cuidadores, que no és fàcil. I avui dia pagar una residència, la majoria de la població no ho pot assumir".

La Fundació Pasqual Maragall no rep subvencions públiques. En té de l'Obra Social de La Caixa i les que fan els particulars. "Crec que és molt sa que no tot ho faci 'papa' Estat. És una responsabilitat compartida de les administracions i la societat. Les administracions no ens han pogut donar suport de caràcter recorrent però hem mobilitzat la societat civil", ha comentat.

segueix-nos «