Dilluns 26

Agost de 2019

15 anys de solidaritat amb Senegal

30/07/2003 10:00h

Tot va començar l’any 1989, quan l’Associació d’Amics de la Unesco de Manresa (el Bages) va organitzar un camp de treball per ajudar a la repoblació forestal de Bambylor (Senegal). L’experiència va ser molt positiva i els contactes no van cessar. La creació del Consell de Solidaritat l’any 1995, per part de l’Ajuntament de Manresa, va enfortir encara més els llaços entre els dos pobles. Desprès de l'agermanament entre Manresa i Bambylor l’any 1997, aquest mes de juliol ha tornat a viatjar un grup de joves a la ciutat senegalesa, iniciativa que es fa cada dos anys. L’agermanament va en dues direccions. Els manresans s’apropen a la diversitat cultural d’Àfrica i de les relacions internacionals mentre que el poble senegalès, a més d’enriquir-se culturalment, es beneficia dels diferents projectes de solidaritat que engega el consistori manresà en col·laboració amb la UNESCO. Segons la tècnica municipal de cooperació i solidaritat, Rosa Maria de Paz, aquests projectes busquen estimular “els camps de la salut, la nutrició, l’educació i el medi ambient” de Bambylor mitjançant “iniciatives que donin beneficis sense implicar inversions costoses i a llarg termini”.

En el camp de la salut, l’Ajuntament de Manresa ha finançat “la construcció i l’equipament d’una maternitat i una delegació de sanitaris de Bambylor va completar la seva formació al municipi català”, segons De Paz. Pel que fa a la nutrició, “es va crear un banc de cereals, que permetia comprar grans en l’època de millor preu, i es va habilitar una granja de pollastres”.

Les iniciatives en el camp de l’educació es concreten, segons la tècnica, en “la concessió de beques per als estudiants de Bambylor i en l’intercanvi de correspondència entre l’IES Lluís de Paguera i un institut del poble senegalès”. També el consistori manresà ha finançat “la construcció d’un centre cultural amb sala d’actes i biblioteca per afavorir la vida associativa del poble africà”. Pel que fa al medi ambient, s’ha engegat un “projecte de recollida d’escombraries mitjançant la implantació de contenidors, la posada en marxa del sistema de recollida i l’organització de la gestió selectiva dels residus”.

Un documental sobre Bambylor

Com cada dos anys, l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb la UNESCO i el Consell de Solidaritat, ha organitzat una estada de 12 joves manresans a un camp de solidaritat de Bambylor. El grup també té previst realitzar un documental, que es donarà a conèixer a Manresa, sobre els aspectes més interessants de la seva estada. Els joves van partir el passat diumenge i tenen prevista la seva tornada el dia 26 d’agost.

Els joves han preparat a consciència el viatge mitjançant entrevistes personals i l’aprenentatge del wòlof, l’idioma oficial de Senegal, des de finals de l’any passat. Cada un dels participants viurà amb una família de Bambylor, situació que li permetrà conèixer la situació del país amb fonts de primera mà. Durant aquest mes, faran un intercanvi de tallers amb els joves de Bambylor pel que fa a matèries com la música, els costums o la gastronomia.

Durant el temps del seu viatge, el grup de joves coincidirà amb els vuit odontòlegs de Dentistas Mundi que van a Bambylor a oferir assistència bucal gratuïta per als senegalesos. Cal recordar que el sistema sanitari de Senegal és privat i, per tant, de difícil accés per a la majoria de població del país.

segueix-nos «