Dilluns 26

Agost de 2019

6 noves comarques per una Catalunya dividida en 6 vegueries

20/01/2001 12:54h

El puzzle territorial català va encaixant, poc a poc, les seves peces. La comissió d'experts presidida per Miquel Roca va presentar el projecte de reforma territorial que proposa dividir Catalunya en 6 vegueries, equivalents a les 4 províncies actuals. A més, es crearien 6 noves comarques. La proposta serà estudiada ara pel Parlament, tot i que molts municipis ja han mostrat la seva disconformitat. Les noves comarques proposades són el Segre Mitjà (amb capital a Ponts), el Baix Llobregat Nord (Martorell), el Moianès (Moià), l'Alta Segarra (Calaf), la Selva Marítima (Blanes) i la Vall de Camprodon (Camprodon). S'afegirien a les 41 comarques actuals. També s'han proposat trasvassaments de municipis entre comarques i, el que és més polèmic, la desaparició de tots els municipis que no arribin als 250 habitants. Tot i que cal estudiar aquesta possibilitat i dependrà del pronunciament del Parlament i els municipis afectats, la nova divisió comarcal no suposa cap complicació important a nivell polític.

Sí que portaria problemes burocràtics importants, en canvi, la següent proposta del projecte. Es tracta de suprimir l'actual divisió provincial de Catalunya per tal d'agrupar les comarques en vegueries. N'hi hauria 6 (corresponents a les 4 províncies actuals més Tortosa i Manresa) que a nivell de funcionament estatal haurien de tenir categoria de província. Aquest trasbals no agrada al Govern central.

Tot i els canvis proposats, se n'han desestimat molts d'altres. El més significatiu és la possibilitat d'una vegueria de l'Alt Pirineu, que finalment ha quedat integrada dins la de Ponent (Lleida). El projecte també deixa portes obertes. Per exemple, la possibilitat que la Cerdanya decideixi si el seu futur mira cap a la Catalunya Central o Girona. A més, han obert la possibilitat d'establir una certa cocapitalitat en algunes regions. Al Camp de Tarragona, per exemple, es reconeix el paper rellevant de Reus; a la Catalunya Central, Vic i Igualada tindran algunes competències pròpies, que no dependrien de Manresa.

En la redacció de la proposta hi han participat, a més de Miquel Roca, l'advocat Jordi Bonet, els geògrafs Jesús Burgueño, Robert Casadevall i Enric Lluch, el catedràtic de dret administratiu Tomàs Font, l'enginyer agrònom Josep Maria Franquet i el demògraf Xavier Rubió.

segueix-nos «