Dimarts 19

Març de 2019

60 anys de lluita contra l'apartheid a l'Estat d'Israel

31/05/2007 08:00h

Aturem la Guerra, Ateneu Barcelonès, Comunitat Palestina de Catalunya, Xarxa d'Enllaç amb Palestina, Sodepau i Fundació Pere Ardiaca

En motiu del 40è aniversari de l'ocupació de Gaza i Cisjordània, la societat civil catalana ha endegat un seguit d'iniciatives per tal d'exigir als governants un major compromís en la resolució del conflicte que enfronta l'Estat d'Israel i el poble palestí. La campanya es composa d'un un acte central a l'Ateneu Barcelonès el proper 5 de juny, una proposta d'iniciativa parlamentaria, un sopar d'amics de Palestina, una campanya de recollida de signatures d'adhesió a un manifest i un concert de música. Al web de la Comunitat Palestina de Catalunya s'hi troba informació actualitzada sobre els actes, a mida que es vagin desenvolupant, i hi ha la possibilitat de signar el manifest en línia.
Aquest any marca el 40è aniversari de l'ocupació de Gaza i Cisjordània (el juny de 1967), així com el 60è aniversari de la resolució de l'ONU referent a l'establiment de dos estats en l'antic mandat de Palestina (el novembre de 1947). Partim d'aquestes dues efemèrides per exigir la fi immediata de l'ocupació israeliana, i l'establiment d'una pau justa i duradora entre dos estats, Israel i Palestina. Els 40 anys d'experiència d'ocupació han demostrat que no hi ha una solució militar al conflicte al Pròxim Orient, i que la pau és necessària per a tothom.

No obstant això, el Govern israelià, amb el suport de l'Administració dels Estats Units, estén els assentaments en els territoris ocupats palestins, intensifica el setge polític i econòmic del poble palestí, hi provoca la fam i practica una política de fets consumats amb l'objectiu d'impedir l'establiment d'un estat palestí independent.

Les bases per a una solució del conflicte ja han estat definides per l'Organització de les Nacions Unides i han estat acceptades pel moviment nacional palestí i els grups pacifistes israelians. Les fronteres del 4 de juny de 1967 (la Línia verda) seran les fronteres acordades entre l'Estat d'Israel i el futur Estat independent palestí, un al costat de l'altre. A Jerusalem hi haurà dues capitals -la capital d'Israel i la capital de Palestina. El Mur de l'Apartheid i totes les colònies israelianes en els territoris ocupats palestins seran desmantellades. Els drets de la població palestina refugiada seran satisfets a partir de les resolucions de l'ONU.

Els 40 anys d'ocupació, i la consegüent perpetuació del conflicte, han estès la guerra entre altres països de la zona i són una amenaça per a la pau a la regió i arreu del món. Les persones i entitats sotasignants fem una crida als nostres governants perquè facin seu el compromís amb la cultura de la pau, expressat de manera àmplia i reiterada per la ciutadania del nostre país.

És per això que exigim les mesures següents: recolzament de l'Estat espanyol i la Unió Europea al nou govern palestí d'unitat nacional i aixecament immediat del bloqueig econòmic sobre el govern palestí; suspensió del comerç d'armes entre l'Estat Espanyol i l'Estat d'Israel; ajuda econòmica urgent per tal de fer front a la catàstrofe humanitària que pateix la població palestina. La pau és possible i necessària!

Article de la Plataforma Aturem la Guerra, Ateneu Barcelonès, Comunitat Palestina de Catalunya, Xarxa d'Enllaç amb Palestina, Sodepau i Fundació Pere Ardiaca.

segueix-nos «